Idoldyrkan bakom skönhetsideal

Att det finns ett ideal för hur kvinnor skall se ut erkänner de flesta. Att det finns ett ideal även för män är inte lika uttalat. På frågan vad det kommer ifrån verkar det inte finnas något tydligt svar. Många vill ha det till att massmedia ligger bakom den hets som finns, men frågan är mer komplex än så.

Genusvetare.  Skönhetsideal för män är något som lever kvar från antikens dyrkan av manskroppen, säger Tiina Rosenberg, genusvetare vid Stockholms universitet. Foto: Scanpix

Genusvetare. Skönhetsideal för män är något som lever kvar från antikens dyrkan av manskroppen, säger Tiina Rosenberg, genusvetare vid Stockholms universitet. Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2005-10-17 00:25
Idrottsrörelsen anklagas ofta för att i hetsa unga killar och tjejer att se ut på ett visst sätt, men det dementerar Ulf Axelsson och Stefan Johansson, tränare inom Västerviks Fotbollsförening, VFF.
- Det handlar snarare i sånt fall om idoldyrkan, säger Ulf Axelsson. Men idrottsrörelsen gör sitt främsta för att påpeka att alla duger som de är och att man inte behöver se ut som Henke Larsson eller Zlatan Ibrahimovic, menar Ulf Axelsson.
Stefan Johansson och Ulf Axelsson menar att idrottsrörelsen gör folk smartare, eller åtminstone bättre i skolan då de presterar bättre på grund av att de rör sig och är aktiva på fritiden. De menar också att idrottare utvecklas mer socialt på grund av sitt idrottsengagemang och att de lär sig att acceptera folk som de är, idrottsutövare eller inte.

Inte heller Michael Danielsson, licensierad instruktör, personlig tränare och kostrådgivare på Atletklubben i Västervik, tror att det är idrottsrörelsens fel.
- Det är svårt att tänka sig, i sådana fall så skiljer det från tränare till tränare.
Han berättar att vissa tränare hetsar angående folks vikt och tar upp Emma Igelström som exempel. Emma Igelström var med i svenska simlandslaget, men slutade efter att ha utvecklat anorexi på grund av att hennes tränare hetsade henne.
- Men det viktiga är ju inte utseendet utan resultaten, fortsätter han.
Något som även VFF-tränarna håller med om.

Men vad är det då som gör att unga killar vill se ut som Action man, en manlig motsvarighet till Barbie? Action man har en väldigt tränad kropp, är agent, och sysslar ofta med "manliga" sysslor som fallskärmshoppning, medan Barbie traditionellt sysslar med "kvinnliga" sysslor som shopping.
Michael Danielsson säger att det säkerligen finns de som vill se ut som Action man.
- Och sedan så finns det ju de som vill vara ännu större, fortsätter han.
Michael Danielsson tror att de skönhetsideal som finns i dag är något som lever kvar från antikens dyrkan av manskroppen, en teori som han delar med genusvetaren Tiina Rosenberg vid Stockholms universitet.
- Redan i romarriket och andra krigiska kulturer ser vi ett starkt fokus på maskulinitet, i form av olika tävlingar och krigisk underhållning, säger hon.

Tiina Rosenberg tror inte heller att det finns någon manlig natur som gör att killarna hetsar, inte heller så kallade macholekar som cowboys eller riddare gör det.
- Det är omtvistat huruvida lekar direkt påverkar barn, säger Tiina Rosenberg.
- I övrigt så uppfostras många barn till att bli just tjejer och killar.
- De traditionella könsrollerna finns ju överallt, jag ser kulturella faktorer som bestämmande och viktigast i fråga om könsroller, säger Tiina Rosenberg.
När det gäller mansideal, så är i alla fall de som VT har pratat med överens om att det också är massmediernas fel. Rent underförstått så menas då kvällspressen och liknande. Ingen av de intervjuade vill ta på sig ansvaret, utan ser det så att massmedierna helt ensamma är boven i dramat.
- Media är ju en viktig del, säger Michael Danielsson, men alla köper det ju inte som tur är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om