Idéhistoriker föreläste om kunskap
- Information finns det hur mycket som helst. Kunskap finns däremot inte förrän man tar den till sig, säger Sven-Erik Liedman, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. I går föreläste han på temat "Vad är kunskap?" för elever och lärare på Västerviks gymnasieskola.
Idéhistoriker med verklighetsförankring. Sven-Erik Liedman är professor i idéhistoria vid Göteborgs universitet. Igår föreläste han för elever och lärare i Västerviks gymnasieskola på temat Vad är kunskap? Foto: MATILDA AHL
Foto:
- Det är en tjock bok men ändå tunn i förhållande till ämnet!
Syftet med föreläsningen var att uppmärksamma skillnaderna mellan kunskap och information, en viktig frågeställning kanske inte minst för gymnasieungdomar i dagens informationssamhälle.
- Under slutet på 90-talet trodde man att bara vi får bredband så är kunskapsproblemet löst, säger Sven Liedman. Det påfallande var att man inte gjorde distinktionen mellan kunskap och information. Det som förändrats är att informationen blivit lättare att hitta. Men det är fortfarande lika jobbigt att lära sig!
- Information finns det hur mycket som helst. Det är något som finns på papper, eller i form av böcker eller genom digital teknik och Internet.
Som ett konkret exempel på hur information förvandlas till kunskap nämnde Sven-Erik Liedman tillgången på musik som förändrats enormt de senaste hundra åren.
- Förr fick man köpa noter i en affär och sedan försöka tyda dem och till slut spela själv. Kunskap är något levande varelser måste ta till sig, och det är något som tar tid.
Sven-Erik Liedman har bland annat vunnit Augustpriset för sin tidigare bok "I Skuggan av framtiden" som kom ut 1997.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!