Många har nog redan ätit en och annan semla för numera är vi inte så noga med att invänta fettisdagen.
Semlan kallas också fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg. Hetvägg är när den serveras på tallrik med varm mjölk.
Fettisdagen är början på fastlagstiden. Den börjar i morgon med askonsdagen. Därför skulle man äta så mycket man orkade innan fastan började.
Den första semlan som dokumenterats är på en målning från 1250 i en dansk medeltidskyrka. Till Sverige kan den ha kommit på 1600-talet.
Först var det bara en vetebulle. På 1700-talet fick den mandelmassa och när grädden kom till är osäkert.
Ordet semla kommer från latinet där semila betyder vetemjöl.
De allra flesta semlor idag har ett lager mandelmassa och sedan grädde ovanpå. Själv tycker jag att godaste semlan är där man blandar inkråmet med riven mandelmassa i stället. Sådana semlor fick jag när jag var barn på 60-talet.
Fettisdagen infaller vid olika tidpunkter, nämligen 40 dagar före påsk. Nästa år får vi vänta på semmeldagen till den 8 mars, 2012 är det den 21 februari men om tre år är det tidig semmeldag igen, den 12 februari.
Bästa receptet på semlor
(20-25 bullar)
50 gr jäst
150 gr smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
2 tsk stött kardemumma
0,5 tsk salt
c:a 1,5 liter vetemjöl
Smula jästen i bunken, tillsätt saltet och kardemumman.
Smält smöret och häll på mjölken, så att det blir fingerljumt (37 grader).
Häll vätskan över jästen och rör om. Häll i sockret.
Tillsätt mjölet efter hand och rör samtidigt. Arbeta ihop det till en smidig deg. Det räcker med mjöl när degen släpper från bunken.
Låt degen jäsa 45 minuter.
Baka ut bullarna, låt dem jäsa 20 minuter och grädda cirka 10 minuter i 225 grader.
När de svalnat skär du av hatten och fyller med mandelmassa och grädde. Pudra med florsocker på locken.
Källor: