"De flesta som vi tar är vanliga människor"

Många som stjäl på Ica Maxi i Västervik har jobb och kan egentligen betala för sig. Den bilden har Ica-handlare Katharina Arvidsson.

Katharina Arvidsson och Tobias Jonsson är Ica-handlare respektive säkerhetsansvarig på Ica Maxi.

Katharina Arvidsson och Tobias Jonsson är Ica-handlare respektive säkerhetsansvarig på Ica Maxi.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2023-04-22 08:00

Katharina Arvidsson och Tobias Jonsson är Ica-handlare respektive säkerhetsansvarig på Ica Maxi i Västervik. De betonar att de allra flesta kunder är ärliga, men att stölderna är ett problem. Och de har ökat under vintern.

Samtidigt har bevakningen förstärkts och det har blivit fler kameror, så det är svårt att säga om antalet stölder verkligen har ökat, eller om det bara är fler som upptäcks nu.

undefined
Ökad bevakning kan ha gjort att fler tjuvar upptäcks.

Katharina Arvidsson säger att hon inte förstår hur en del människor tänker.

– Det är ju inte så att alla som stjäl har ont om pengar. Jag kan känna mig ledsen över att de inte förstår att de som ingår i kedjan behöver få betalt. Det funkar inte annars.

Sedan är det skillnad på att en enda gång ertappas med att inte ha scannat en vara, som kanske ett barn har lagt i vagnen, och att upprepade gånger "glömma" att scanna den dyraste varan.

– Man får bedöma uppsåtet, säger Katharina Arvidsson.

Hur gör ni den bedömningen?

– Med den erfarenheten som kassapersonalen har, är det ganska tydligt. Det märker vi, säger hon.

undefined
Katharina Arvidsson och Tobias Jonsson är Ica-handlare respektive säkerhetsansvarig på Ica Maxi.

Det är framförallt två faktorer som väger in vid bedömningen av om det är ett misstag, eller något som kunden har gjort med avsikt: värdet på det som inte har scannats och om det händer flera gånger. Till exempel om den vara som inte har scannats överstiger värdet på allt som har scannats. Sådant ses förstås som allvarligare än att inte scanna en chokladbit av tre.

– Vi förstår att man kan göra ett misstag, och då ringer vi ju inte polisen, men vi är ganska bra på att känna av om det är med flit, säger Katharina Arvidsson.

Hon betonar att det är lika många stölder i den vanliga kassan, som i självscanningen. Där försöker folk i stället gömma varor i eller under andra varor, för att slippa betala.

– Något som vi ofta funderar på är: varför vill man vara en tjuv? De flesta som vi tar är vanliga människor som har ett jobb att gå till och som kan betala, säger Katharina Arvidsson.

Det är inte ofta, men det händer, att de ber folk att inte komma tillbaka till butiken igen.

undefined
Stölder är inte vanligare vid självscanning än annan betalning.

Omkring 60 procent av kunderna scannar sina varor själva. Den möjligheten har funnits ända sedan Ica Maxi öppnade på Ljungheden för snart tolv år sedan. Men det har inte gjort att svinnet har ökat, enligt Arvidsson.

Andelen självscannare, bland dem som upptäcks med att stjäla, är ungefär hälften.

– Det har inget att göra med hur de betalar. Det är inte där det sitter, säger Tobias Jonsson.

En del tjuvar tar dyra saker – som kött, smink, smycken och högtalare – och säljer vidare.

I sammanhanget ska kanske påpekas att den som köper något som kan misstänkas vara stulet, också gör sig skyldig till ett brott.

– Man kanske inte ska köpa saker som är orimligt billiga, säger Katharina Arvidsson.

undefined
Peter Zeylon är butikschef på Willys i Västervik.

Peter Zeylon är butikschef på Willys i Västervik, som förstås också har problem med stölder i sin butik. Hans erfarenhet är att stölder förekommer inom alla kategorier av människor.

– Vårt största bekymmer är att vi ligger nära flera skolor, säger han.

Han låter ganska uppgiven, när han pratar om de återkommande stölderna i butiken.

– Det har inte minskat, och det kommer inte heller att minska. Men alla varor som någon plockar på sig, är en vara för mycket.

En liten ljuspunkt som han ändå lyfter fram är att Västervik hittills har sluppit stölder i form av ligor, som kan tömma en hel köttavdelning.

Fler brott i butik

Svensk Handels säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, är 47 procent för första kvartalet 2023. Det är en ökning med tre procent, jämfört med fjärde kvartalet 2022.

Rapporten visar att det återigen är stöld och ringa stöld som är de vanligaste brotten i svenska butiker. Hela 39 procent av handlarna uppger att de har utsatts för stölder.

Många stölder polisanmäls inte. Så är det i 69 procent av fallen i enkäten, som gjordes i början på mars och besvarades av 683 butiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!