"I värsta fall kommer skolor att stängas"

Hög sjukfrånvaro och stängda skolor kan bli verklighet om den nya influensan, tidigare kallad svininfluensan, sprider sig mycket. Nu förbereder sig Västerviks kommun på det värsta.

Foto:

Västervik2009-07-22 14:46
I samband med fågelinfluensan tog kommunen fram en plan för hur den ska möta en världsepidemi, så kallad pandemi. Det gjordes i samarbete med länsstyrelsen, landstinget och övriga kommuner i länet.- Vi utgick från ett scenario där att hälften av befolkningen insjuknar under en period av tio veckor med en genomsnittlig sjukfrånvaro på två veckor, säger kommunens säkerhetssamordnade, Joakim Jansson Planen beskriver hur detta kan hanteras. Framför allt handlar det om flytta frisk personal till verksamheter med hög sjukfrånvaro.- I ett värsta scenario kanske vi stänger bibliotek och fritidsgårdar för att undvika större folksamlingar på liten yta. Och går det väldigt långt behöver vi hålla vissa skolor stängda, säger Joakim Jansson och understryker att det bara sker i absoluta nödfall.På Västerviks sjukhus har man sedan 2006 en plan för hur sjukhuset ska hantera pandemier och kunna ta hand om ett stort antal patienter med influensa.- Vi har en "evakueringsavdelning" som vi kan öppna upp för att kunna ta emot fler influensapatienter om det skulle bli aktuell, säger Krister Björkegren, chef på Västerviks sjukhus.De flesta vaccinationerna kommer att ske på vårdcentraler. Men sjukhuset kan bli tvunget att öppna medicinmottagningar och andra avdelningar för att bistå dem. - Det som kan störa oss lite är att vi har en byggnationsstart i augusti. Vi kommer under 2010 att flytta vissa avdelningar vilket kan skapa problem. Då måste vi, om situationen kräver det, se till att ha plats och kunna öppna extra avdelning. Men det är inget som vi inte löser.Socialstyrelsen bedömer att mellan 20 till 40 procent av befolkningen kommer att smittas. Därför bör så många som möjligt att vaccinera sig, även om influensan i dagsläget inte är svårare än en vanlig influensa med symtom som feber, halsont och diarré.-  I några fall har människor dött, med då har de haft någon bakomliggande sjuklighet eller kronisk sjukdom som gjort de sämre rustade, säger smittskyddsläkare Claes Söderström.Eftersom viruset är nytt har människan dålig immunitet mot det. Och hårdast slår den mot unga.- Äldre förefaller ha ett bättre skydd eftersom de tidigare har stött på snarlika virus och genomgått tidigare influenser. Så det är främst yngre personer som drabbas, säger Claes Söderström.Sjukvårdspersonal och människor med kroniska hjärtsjukdomar kommer att vaccineras i första hand. Claes Söderström beräknar att det dröjer mellan tre till sex månader innan hela Sveriges befolkning är vaccinerad.
Så skyddar du dig
Vistas inte nära personer som är sjuka.Håll avstånd till andra om du själv är sjuk. Stanna hemma från skola och arbete.Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du slänger eller spolar ner i toaletten.Tvätta ofta händerna med tvål noggrant, speciellt om du hostar och nyser. Använd gärna handsprit som komplement till handtvätt. Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om