15,9 procent. Så hög blir den genomsnittliga höjningen av fjärrvärmetaxan i Västerviks kommun under året som kommer.
För en normalstor villa innebär det en kostnadsökning på 350 kronor per månad.
I måndags fanns det kommunägda Västervik miljö och energi på plats hos kommunstyrelsen för att förklara vad som låg bakom den kraftiga höjningen.
• De senaste åren har priserna för biobränsle ökat kraftigt, med över 200 procent sedan 2022. Ett skäl är att Ryssland som varit en stor exportör av biobränsle belagts med restriktioner i kölvattnet av invasionen i Ukraina.
• Dessutom står fjärrvärmeverksamheten inför stora investeringar.
• VME försökte hålla igen på höjningarna av fjärrvärmepriset under 2023 och 2024. Nu behöver man höja desto mer för att få "affärsmässig kostnadstäckning".
Kommunstyrelsens politiker godkände föredragningen men verkade ändå vara oroliga för utvecklingen:
– Vi uppmanar förvaltningsbolaget att ge Västerviks miljö och energi i uppdrag att innan årets slut ta fram ett handlingsprogram för att säkerställa konkurrenskraften framåt för fjärrvärmen. Så att vi har en stabil situation där, säger Ulf Nilsson (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.
Oppositionspolitikern Marcus Fridlund (S) instämmer:
– Fjärrvärmen är jätteviktig. Det är många kommuninvånare som är anslutna till näten i Västervik, Ankarsrum och Gamleby.
Han säger att fjärrvärmen är ett bra uppvärmningsalternativ ut miljö-och klimatsynpunkt, men att det inte räcker. Kostnaderna för hushållen får inte sticka iväg för mycket.
– Särskilt inte nu när det ekonomiskt tuffa tider.