I Sverigetopp bland svinuppfödarna

På Rumma gård vid Helgerum finns en av Sveriges bästa producenter av slaktsvin. Företaget, som drivs av bröderna Jakob och Anders Nelson, kom tvåa på tio i topp-listan över de mest effektiva grisgårdarna i landet. - Vi är naturligtvis jätteglada. Bedömningen visar att vi utvecklas och är på rätt väg, säger Jakob Nelson.

Emilia Gustafsson, är anställd på gården, här tillsammans med  delägaren Jakob Nelson.Foto: Anders Jacobsson

Emilia Gustafsson, är anställd på gården, här tillsammans med delägaren Jakob Nelson.Foto: Anders Jacobsson

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2011-06-15 00:00

Topplistan presenteras inom "Pig Win Slakt", där landets mest effektiva grisproducenter deltar. Det är ett uppföljningssystem som i olika nyckeltal mäter företagets effektivitet och produktivitet. Eller med andra ord, företagets lönsamhet. Genom de kontinuerliga mätningarna kan varje företag göra ändringar i produktionen och sedan direkt se hur resultatet blir.

- Samtidigt är det intressant att kunna göra jämförelser mellan gårdarna, säger Jakob Nelson.

De nyckeltal som används i det omfattande statistikmaterial är bland annat den dagliga tillväxten hos grisarna, foderförbrukning och köttprocenten i förhållande till fettmängden.

-Sammantaget visar resultaten att vi får ut 90 kronor mer per slaktad gris jämfört med genomsnittet.

Detta är naturligtvis ett gott betyg för verksamheten. Grisarna växer bättre än genomsnittet eftersom man håller rätt balans på fodersammansättningen, samtidigt som man kan hålla ner på mängden foder. Grisarna på Rumma växer i snitt 925 gram per dag.

- Lika viktigt är att vi kan hålla en bra hälsostatus, det är något som vi verkligen är måna om.

Emilia Gustafsson är anställd på gården och hon ser rankingen som tvåa på topp som en bekräftelse på att företaget gör rätt.

- Det är roligt när vi märker att det går bra. Fördelen med mätsystemet är just att vi får bra koll på verksamheten, säger hon.

Grisuppfödarna i Sverige har annars haft en lång och tuff period med stentuff konkurrens från utlandet och priser som dumpats rejält. Men Jakob Nelson vill inte falla in gnäll.

- Vi har en vettig lönsamhet och jag tror inte att vi ska behöva bli besvikna om vi tittar framåt. Men visst, det har varit en tuff period, inte minst för de som tvingats ta stora lån. Det gäller att vara på tå hela tiden.

Emilia har en enkel lösning på hur lönsamheten för branschen som helhet ska kunna förbättras.

- Köp svenskt kött. Vi har ett av världens bästa djurskydd. Det borde man kunna betala lite extra för.

Sara Johansson, som är rådgivare inom KLS slakt, berömmer svinuppfödarna på Rumma:

- De är jätteduktiga och arbetar målmedvetet för att förbättra resultaten, samtidigt som de jobbar aktivt för ett bra hälsoläge.

Rumma gård

Ägare, Jakob och Anders Nelson.

Producerar ca 4350 slaktgrisar per år.

Omsättning drygt sex miljoner kronor

Fyra anställda inklusive de två ägarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om