I Lundsbo hittar fjärilarna ett hem

Det allt mer ensidiga odlandet inom jordbruket gör att många arter, både växter och djur, har svårt att hitta platser i naturen att leva på.
Marie Stenberg och Hans Lindström visar i sin ekologiska trädgård hur vi alla ganska enkelt kan skapa bättre förutsättningar för både djur och växter att leva och samtidigt göra något bra för miljön.

Fingerört. Den indiska fingerörten "Miss Willmot" är en populär perenn som många köper efter ett besök i Lundsbo.

Fingerört. Den indiska fingerörten "Miss Willmot" är en populär perenn som många köper efter ett besök i Lundsbo.

Foto:

Västervik2007-08-09 00:25
Alldeles på andra sidan gränsen till Östergötland på vägen mot Kisa från Västervik ligger Lundsbo trädgård. Här har Marie Stenberg och Hans Lindström anlagt en trädgård där de odlar allting ekologiskt.
- Vi vill att det ska vara en inspirationsträdgård för ekologisk odling, säger Hans.
På sommaren har de guidningar och kurser och säljer plantor som de drivit upp på gården. Nytt för i år är en liten butik med ekologiska matvaror och kryddor.

Hans och Marie visar gärna runt på sin gård och berättar vad de olika delarna består av. Turen börjar hos perennerna, en stor rabatt med vackra blommor som är utvalda för sina färger. Och runt blommorna fladdrar fjärilar, blomflugor och bin surrar. Hela rabatten lever.
- Blommor är bra för oss alla, säger Hans.
- När man odlar småskaligt finns väldigt många olika växter inom samma område. Vid stora jordbruk är det tvärtom. Där växer en sorts gröda på ett stort område. Det gör att det inte finns något ekologiskt livssystem, då blir det mycket skadeinsekter och man måste bespruta grödorna. Det skapar stora miljöproblem.

Vill man anlägga en perennrabatt har Hans och Marie många bra tips på hur man kan göra. Deras egen växer på en sandbädd med gräsklipp som gödning. Det gör att den blir väldigt lättskött. Det lilla ogräs som växer är lätt att rensa bort tack vare den porösa sanden.
De är även väldigt måna om att bevara gamla växtsorter och har därför startat kurser i fröodling.
- Många gamla sorter kan komma att försvinna eftersom det pratas om nya EU-regler som innebär att alla fröer måste registreras och godkännas. Det finns ingen som kommer att kunna göra det för alla de växter som saknar ekonomisk betydelse, säger Hans.

Att odla ekologiskt och bry sig om miljön är ett intresse för dem båda och de började ordna visningar av sin trädgård som en del i ett EU-projekt.
Bland annat fick de investeringsstöd för att kunna bygga en kurslokal. Sedan dess drivs trädgården vidare med hjälp av en ideell förening, Hippokrates. De jobbar för att inspirera människor att odla ekologiskt.

Lundsbo trädgård är även ett trädgårdsexperiment i litet format. Hans och Marie gillar att prova olika odlingsmetoder och en stor del av gården består av en uppodlad trädgård där alla möjliga växter växer och trivs tillsammans.
Här står små buskar och träd bredvid potatisplantor, jordgubbar och bönor och däremellan växer perenner av olika slag.
- En potatisplanta här behöver inte konkurrera med andra potatisplantor runt omkring. Vi får ungefär fem kilo på varje planta, där potatisodlarna bara får ett eller två kilo, säger Hans.

Marie tycker heller inte man ska glömma att växter kan vara både vackra och nyttiga.
- Det är jättefint att ha grönsaker i trädgården. Många salladsplantor till exempel är otroligt vackra.
Att sköta en hel trädgårdsodling kan verka jobbigt, men Marie tycker att det krävs mindre jobb än vad man tror.
- De flesta växterna sköter sig själva. Det är jobbigare att ha en stor gräsmatta som man måste klippa, säger hon.
I måndags höll plantskolan sin sista guidning för sommaren, men vill man komma dit och handla får man gärna ringa.
- Och butiken ska vi försöka ha öppet på lördagarna även under hösten, säger Hans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om