Gamleby folkhögskola 40 folkhögskolor i Sverige som deltar i EU-projektet "EU-medborgaren". Där ingår klimatveckan som en del. Projektet kommer att avslutas i början av nästa månad.
Den här veckan har allt arbete på skolan genomsyrats av klimatet. Eleverna har ordnat en klädbytardag, gamla skjortor har fått nytt liv genom symaskinerna och finns utställda på skolan. Eleverna har sett filmen Avatar och diskuterat den.
Under torsdagen gästade Lars Igeland från Jordens vänner skolan och höll föreläsning samt ledde rollspel.
- Jag har rest runt till 50 folkhögskolor i landet och talat om klimatfrågan, säger Lars Igeland. Vi diskuterar hur vi måste agera för att lösa klimatfrågan. Många är uppgivna och tror inte att det går att påverka och därför vill vi inspirera till egna initiativ.
- Exempelvis är hälften av alla bilresor under fyra kilometer långa. De kanske kunde ersättas av en promenad eller en cykeltur, i alla fall under halva året. Ett annat sätt är att införa en köttfri dag i veckan eftersom en femtedel av vår klimatpåverkan är relaterad till köttkonsumtion.
För att åskådliggöra sitt resonemang iscensatte Lars Igeland ett rollspel där eleverna agerade lokala producenter, multinationella direktörer, kommunpolitiker och skolelever. Engagemanget gick inte att ta miste på.
En helt annan del av projektet är deltagande i en träff om rasism i södra Tyskland. Det är Malin Hartzell, Västervik och Michael Johansson, Norrköping, båda 23 år, från årskurs två som reser till Marktredwitz på en veckolång konferens.
- Det är en stad av samma storlek som Västervik som ligger nordost om Nürnberg vid tjeckiska gränsen. När vi kommer hem till skolan ska vi berätta om vår vecka för de andra eleverna.