Asma Khataeva söker skugga under träden i Unos park medan hennes sjuårige son Amir leker med en kompis en bit bort.
– Jag tycker att det är jättejobbigt i värmen och när det är för varmt mår jag inte bra. Man kan inte göra så mycket är för varmt. Det är bara att vänta tills det blir bättre väder, säger Asma Khataeva som jobbar inom hemtjänsten men just nu har semester.
Asma tycker att det är jobbigt att arbeta när det är varmt.
– Jag märker också att de äldre som jag besöker inte alls mår bra i värmen, säger hon.
Hon tycker att hon märker skillnad på hur somrarna var för 14 år sedan, jämfört med hur det är i dag.
– Jag är väldigt orolig för hur det ska bli i framtiden. Det gör mig både ledsen och orolig. Det är bara att hoppas att det blir bra. Jag hoppas verkligen att det inte blir ännu varmare, säger Asma.
Laila Pettersson är ute i trädgården vid sitt gula hus som ligger alldeles vid Gamlebyån i Unos park. Just i dag fläktar det skönt, tycker hon.
– Jag får svårt att sova och blir trött. När det är varmt gör jag ingenting, det kan man göra som pensionär, säger Laila Pettersson
Hon säger att hon egentligen är pessimist.
– Pessimist ska man väl inte vara, men jag undrar var alla människor, som bor på ställen där det är varmare än här, ska ta vägen.
De kanske kommer hit.
– Ja de har väl inget val, säger Laila.
Erik Kjellström är professor i klimatologi på SMHI i Norrköping och vi hörs på telefon. Han forskar om klimat och klimatförändringar.
– Om man har en sammanhängande period när dygnets högsta temperatur är minst 25 grader minst fem dagar i streck så brukar det kallas värmebölja, säger han.
Erik Kjellström berättar att antalet sådana högsommardagar har ökat i Sverige, om man jämför tidsperioderna 1961-1990 med 1991-2020.
Framtidens klimatscenarier pekar dessutom på att årets max- och min-temperaturer kommer att bli högre i framtiden och enligt nyhetstjänsten Newsworthy, som analyserat data från SMHI, kan Västervik få värmeböljor som i medeltal varar en till tre veckor om 50 år.
– Det är naturligtvis viktigt att prata om hur långt det kan gå i framtiden, säger Erik Kjellström.
– Men vi ser problem, och ökande problem, redan nu. Även i Sverige.
Det är särskilt gamla och sjuka som drabbas när det är varmt. Den mycket varma sommaren 2018 kunde Folkhälsomyndigheten konstatera en överdödlighet på cirka 700 personer.