I framtiden dricker vi grundvatten

Bättre vatten, billigare rening och miljövinster. Fördelarna är många säger VA-chefen Miklós Hatházi när han berättar om planerna på att växla från ytvatten till grundvattenförsörjning i kommunen.

Foto:

Västervik2009-05-02 10:32
I framtiden kan så gott som hela kommunen få sitt dricksvatten från grundvattnet istället för från sjöar. Kommunen tittar på två alternativ, grundvatten från åsen mellan Storsjön och Syrsan vid Helgenäs, och grundvatten från åsen öster om Hjorten. I Helgenäs har man redan konstaterat att det finns gott om bra vatten, Vid Hjorten pågår en utredning. Om det skulle visa sig att Hjortenåsen kan ge tillräckligt med vatten är det det bästa alternativet, då har man både vattenverket och ledningsnätet runt hörnet.Skälet till varför man ser sig om efter alternativ är för att lösa problemet med stora temperatursvängningar på vattne och minska risken för föroreningar.- Vi har vissa problem med ytvattnet i Hjorten, med temperatursvängningarna. Dricksvatten ska ha en viss temperatur och vårt pendlar mellan en grad på vintern och 20 på sommaren. Det är inte så bra, säger Hatházi.Vattnet är dock tjänligt, men med anmärkning. En stor fördel med att ta grundvatten är att naturen gör en stor del av reningsjobbet när vattnet pressas fram genom marken mot brunnen. Detta skulle innebära att reningen bli enklare, mindre energikrävande och att mindre kemikalier kan användas. Vilket i sin tur sparar pengar. Men hur mycket, eller hur mycket hela investeringen skulle kosta vill VA-chefen inte spekulera i.- Det finns inga beräkningar ännu.Oavsett om kommunen väljer att ta vatten från Helgenäs eller Hjortenområdet kommer satsningen också att innebära att man kan dra in avloppet från Gamleby till Västervik. När man drar nya vattenledningar till Gamleby kan man dra avloppsledningar samtidigt och ta in det till Lucernaverket stan. Det kommunen väntar på nu är resultatet från provborrningar man gjort runt Hjorten, som ska visa vilket grusmaterial åsen består av och hur stor del av åsen som kan användas. De väntas komma inom de närmsta veckorna. - Det vore en stor fördel om vi kan satsa där eftersom vi redan har ett verk där. Visar resultaten på att det finns en chans påbörjar vi provpumpningar där för att se hur mycket grundvatten som finns, säger Hatházi. När kan planerna förverkligas?- Ju fortare desto bättre, men det finns en beslutsgång. Först måste vi äska pengar och få en politisk förankring. Något som krockar med Hjortenalternativet är Hangarföreningens idé om att bygga en "airpark" vid Mommehåls flyplats. - Vi tycker inte att det är någon bra lösning att placera något sådant inom skyddsområdet för Västerviks vattenförsörjning, men troligen kommer länsstyrelsen att beakta våra synpunkter, säger Hatházi.
Kommunalt vatten
Kommunens vattenbehov är cirka 10 000 kubikmeter per dygn. Det största problemet med vattnet från Hjorten är det är en grund sjö som blir varm på sommaren och som ligger för nära E22, som gör den sårbar för olyckor. Rummen utanför Gamleby hartemepraturproblem, plus att det är mycket jordbruk runt omkring som ökar risken för föroreningar. Förr i tiden fick Västerviksborna sitt vatten från en täkt under Spötorget. 1919 byggdes det första vattenverket vid Hjorten.Om kommunen genomför planerna läggs vattenverken i Gamleby och Överum ner, det i Västervik byggs om. Avloppsreningsverket i Gamleby kan byggas om till en utjämningsstation och pumpstation. Ankarsrum finns inte med i planerna i första skedet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om