I dag vill Västervik ha pengar av Persson

Kommunledningen hoppas på 20 miljoner till av statsministern.

Foto:  ANDERS LILJEGREN – Vi ska ta vara på det som redan finns och som är våra styrkor, säger Carl-Magnus Mårheden. Ett exempel på det är projekt Sjöstaden som handlar om allt från kultur till produktion. Det har förankring i flera av arbetsgruppernas områden.

Foto: ANDERS LILJEGREN – Vi ska ta vara på det som redan finns och som är våra styrkor, säger Carl-Magnus Mårheden. Ett exempel på det är projekt Sjöstaden som handlar om allt från kultur till produktion. Det har förankring i flera av arbetsgruppernas områden.

Foto:

Västervik2004-11-30 01:00
I dag träffar kommunalrådet Harald Hjalmarsson och kommunchefen Conny Jansson statsminister Göran Persson i Kalmar, för att bland annat begära 20 miljoner kronor i statligt stöd till Västervik, lika mycket som Electrolux bidrar med.
Redan i mars, strax efter det första beskedet om Electrolux nedläggning, bildades sju arbetsgrupper för Västerviks utveckling. I grupperna skulle man arbeta med olika frågor för att möta effekterna av nedläggningen.
En grupp har senare lagts ner, den som skulle försöka få Electrolux att behålla en del av sin produktion här. I stället har en ny grupp tillkommit, en med medborgarperspektiv.

De övriga sex grupperna arbetar med arbetsmarknadspolitiska insatser, att få hit nya statliga arbetstillfällen, förbättra infrastrukturen, få hit nya företag och utveckla befintliga, öka utbildningsmöjligheterna, utveckla besöksnäring och marknadsföring av kommunen och att få enskilda kommuninvånare att arbeta med egna idéer.
Till det lokala utvecklingsarbetet i grupperna finns närmare 39 miljoner kronor. Electrolux bidrar med 20,5 miljoner kronor plus fabrikslokalen som värderas till tio miljoner kronor. Dessutom står Regionförbundet och EU för omkring sju miljoner vardera och kommunen själv för fyra miljoner.
? Mycket handlar om att jaga pengar, konstaterar Carl-Magnus Mårheden, näringslivsansvarig på Västerviks kommun.
Han är ansvarig för flera av arbetsgrupperna och den som har överblicken över det pågående arbetet.

Av de 39 miljonerna används 18 miljoner till tre projekt som drivs av Västervik framåt AB. Det är projekten Idéförädling (8,5 miljoner, Living Lab (7,5 miljoner) och att utreda förutsättningarna för båtskrovstillverkning (två miljoner).
? Det finns inga formella beslut om hur man ska fördela de resterande 20 miljonerna men inriktningen är att tio miljoner ska gå till idéförädling, fem miljoner till kommunledningen för bland annat utbildningar, och fem miljoner till lokalt riskkapital. Riskkapitalet ska kunna användas i både nya och etablerade företag genom att man bildar ett lokalt riskkapitalbolag.
Till 2005 har tre extra miljoner anslagits i kommunens budget, nämligen en vardera till näringslivsarbetet, högskolecentrum och kommunala vuxenutbildningen.
Utöver arbetet i de sju grupperna arbetar man också med att kunna erbjuda mer attraktivt boende nära vattnet. Detaljplan för Piperskärr är klar och detaljplaner under arbete är Gränsö, Vitudden och Solbergsudde. Ett planprogram för Gertrudsvik (gamla Norra sjukhusområdet) tas också fram. Planerna ska bli klara under 2005.
Fakta/FinansieringTotalt 38,9 miljoner kronor.
Från Electrolux: 20,5 miljoner kronor kronor
Från regionförbundet: 7,5 miljoner kronor
Från EU Mål 2: 6,8 miljoner kronor
Från Västerviks kommun: 4,1 miljoner kronor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om