I dag släcks deras kopparnät: "Ingen smärtfri övergång"

Vi har pratat med några boende på Hornslandet om hur avvecklingen påverkar dem och hur övergången till fibertelefoni fungerat.

Kajsa Borg och Hans Ellervik är två av kunderna som berörs av avvecklingen av kopparnätet på Hornslandet. Teliakunderna kan välja mellan hemtelefoni via fibernätet, eller hemtelefoni via mobilnätet.

Kajsa Borg och Hans Ellervik är två av kunderna som berörs av avvecklingen av kopparnätet på Hornslandet. Teliakunderna kan välja mellan hemtelefoni via fibernätet, eller hemtelefoni via mobilnätet.

Foto: Montage

Västervik2021-03-31 06:00

Vi har tidigare berättat om Hans Ellervik, som oroat sig över radioskuggan när den fasta telefonen via kopparnätet avvecklas, samtidigt som mobiltäckningen fungerat otillfredsställande. Han har nu valt att avsluta den drygt 60-åriga relationen med Telia och byta operatör.

– Det känns ju lite tråkigt, vi har haft Telia sedan mina föräldrar ägde huset, säger han, men är ändå tillfreds med sitt val.

Grannen Kajsa Borg har valt att följa med Telia till ersättningslösningen, och ville ha hemtelefoni via fibernätet.

– Det har varit många samtal med Telia. Det har inte varit en helt smärtfri övergång, berättar hon. 

– Det som kan ta tid är när kontakten sker via mejl och det blir en viss fördröjning mellan svaren. Vi vill alltid säkerställa att vi är överens med kunden, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia.

Det började med telefoniadaptern, till Borgs öppna fibernät, där kostnaden inte framgick. 

– Vilken utrustning man behöver kan variera beroende på vilket fibernät man har. Man får reda på vad som behövs när man beställer en tjänst från oss, förklarar Limås.

Borg ville behålla det nummer hon haft till sin fasta telefon, men i övergången fick hon ett annat nummer.

– Då ringde jag och ville ha mitt gamla. Sedan kom en faktura på att jag bytt nummer, men jag ville ju bara behålla det gamla. 

Enligt Limås tilldelas kunder ibland ett tillfälligt nummer dit det önskade numret ska överföras. 

– Men det ska inte kosta någonting.

När Borg så fått tillbaka sitt nummer visas det istället som hemligt när hon ringer ut. 

– Så folk tror ju att jag är en myndighet när jag ringer, skrattar hon.

undefined
Enligt Telia brukar övergången gå smidigare än för Kajsa Borg. "Det är klart att det ibland tar längre tid, men generellt sett är det här något vi gör varje dag", säger Limås.

Hemligt nummer kan delas in i två kategorier, dels kan det vara skyddat när man ringer ut, dels kan det vara dolt i kataloger. 

– Det senare kan man ändra själv online, men när vi tittar på kundens fall nu ska det stå rätt till enligt kundens önskemål, säger Limås.

Borg har också stött på patrull när hon loggat in på internettjänsten, "Mitt-Telia". 

– När jag loggat in har jag fått mejl om att alla beställningar blivit annullerade, och jag har ju inte annullerat någonting, säger hon.

Enligt Limås kan det ske om en kund gör beställningar online, som inte blivit som kunden önskat, som Telia då korrigerar manuellt.

– De i kundtjänsten är väldigt trevliga, de ser att det har blivit fel och försöker lösa det. Men det är viktigt att fibertelefonin fungerar, säger Borg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!