Tisdagen 4 oktober är Kanelbullens dag. Den har firats sedan 1999 i Sverige. Enligt Sveriges bagare & konditorer äter vi cirka sju miljoner bullar vid kanelbullens dag.
Västervik är inget undantag.
– Det är superpopulärt. Det är bara fettisdagen med semlor som är större. Vi bakar jättemycket, berättar bagaren Klara Bergström på Bageri 96° vid Stora torget i Västervik.
Årets mål är 3 500 kanelbullar.
Efter degmaskinens knådande är det hårt hantverk som gäller. Det ska kavlas, rullas, snurras, penslas, strösslas och så skjuts in i ugnen.
– Man blir stark i armarna, säger Klara och snurrar kvickt bulle efter bulle.
För att hinna med, den här speciella dagen, börjar hon och kollegorna bakningen någon timme efter midnatt. Kunderna vill helst ha dem färska och lite varma.
Hemligheten med ert recept?
– Det är inte hemligt. Mycket smör och kärlek, svarar Klara Bergström leende.
– Vi har både glutenfria och mjölkfria varianter, berättar Mats Karlsson.
Hos cafégrannen Kannan laddas det också för årets stora bulldag.
– Vi har alltid kanelbullar, nu blir det mer fokus på dem och vi bakar extra många, berättar Stina Hermansson på Café Kannan.
Findus Wienerbagarn i Loftahammar märker också en merförsäljning av sina frysta bullar som levereras över hela landet och även utomlands.
– Absolut. Vi bakar 23 000 bullar per timme, sex bullar per sekund, berättar fabrikschefen Ulrika Björkholm.