Ägare till problemhus hotas av vite på 160 000 kronor

Ägaren till ett hyreshus i Överum ser ut att få betala ett vite på upp till 160 000 kronor.

Sedan Eon stängt av elen till fastigheten så saknar huset på Masugnsgatan i Överum värme, vilket också framgår på ett anslag i trapphuset.

Sedan Eon stängt av elen till fastigheten så saknar huset på Masugnsgatan i Överum värme, vilket också framgår på ett anslag i trapphuset.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-01-19 18:00

När man kommer in i trapphuset på Masugnsgatan i Överum möts man av ett anslag från Eon:

"Avstängning av el-leverans till fastigheten", lyder rubriken. Avstängningen gjordes den 13 december.

Elleverantören meddelar att elen kommer att slås på igen så fort fastighetsägarens skuld är reglerad. Den avstängda strömmen gäller bara de allmänna utrymmena i fastigheten. De boende har el i lägenheterna. Avstängningen ställer ändå till problem för dem. Värme och varmvatten fungerar inte.

undefined
Ett anslag från Eon meddelar att strömmen i husets allmänna delar är avstängd.

Knappt en vecka senare agerade miljö- och byggnadsnämnden i Västervik. Man lade ett vite mot fastighetsägaren på 150 000 kronor om inte skulderna betalades per omgående, och elen kunde slås på igen. Efter att ha varit i kontakt med Eon och boende i huset har kommunen konstaterat att det inte har hänt. I onsdags fattade miljö- och byggnadsnämnden beslutet att vända sig till domstol för att få vitet utbetalt.

Det kan bli ytterligare viten längre fram. Enligt föreläggandet kommer hyresvärden att få betala 10 000 kronor för varje vecka som går utan att felen åtgärdas.

För några år sedan hade ni en liknande situation i södra kommundelen. Då begärdes tvångsförvaltning. Kan det bli så här också?

– Vi har en kedja av händelser som vi måste gå igenom. Vi måste ge fastighetsägaren möjlighet att rätta till de brister som finns. Det här föreläggandet är en del av den processen, svarar kommunens miljöchef Lars Kåremyr.

Har ni haft någon kontakt med fastighetsägaren?

– Det har varit lite råddigt att få fram vem som företräder ägaren. Vi har riktat oss till den som är bolagets registrerade styrelseordförande. Det sista vi fått höra är att huset är till salu, svarar Kåremyr.

Enligt uppgift är två lägenheter i huset bebodda. Det ska inte bo några barn där.

Är det hälsofarligt att bo i huset?

– Det finns ingen akut hälsorisk. Så länge man har el kan man värma vatten och sköta sin hygien, och toaletterna fungerar. Men det är ju inget önskvärt läge, svarar Lars Kåremyr.

undefined
Huset på Masugnsgatan i Överum saknar värme sedan i december.

Det är inte första gången vi skriver om huset. Redan 2014 berättade vi om grannar som klagade på dåligt underhåll. Vi träffade fastighetsägaren några månader senare som berättade om de insatser han gjort, och visade två nyrenoverade lägenheter. Senare visade det sig att de nyrenoverade utrymmena inte hade bygglov. Sedan dess har huset bytt ägare. 

Vi har sökt styrelseordföranden för bolaget som äger huset. Han har inte återkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!