Hyresvärdarna i Stockholm vill chockhöja hyrorna med upp till tio procent efter årsskiftet. Detta motiveras med de ökade kostnaderna för bland annat el och räntor.
Även Västerviks hyresgäster bör räkna med en betydande höjning av hyran, menar Pernilla Lindved på Capere Fastighets AB.
– Vi har ännu inte pratat om hur det blir med hyrorna. Men det som sker i Stockholm brukar ju även ske här, jag har svårt att se att det skulle ligga kvar på samma nivåer som det gör nu. Alla kostnader rusar och man måste dela på kakan, det blir tufft för alla, säger Pernilla Lindved.
Per Karlsson på Gertrudsvik Sjöstad tycker att det viktigaste i dessa situationer är att behålla lugnet.
– Våra driftkostnader stiger ju så vi måste se vad vi behöver göra, det absolut viktigaste är att inte gripas av panik i ett sådant här läge, säger han.
En av dem som tar situationen med ro är Bostadsbolagets vd, Sven-Åke Lindberg.
– Vi ser att en hel del saker kostar mer och vi får högre kostnader, men vi är i en bra situation för att ha en lugn hyresutveckling i de förändringar vi står inför. Kollar man bakåt i tiden har vi alltid haft en lugn utveckling. Vi börjar förhandla om våra hyror i slutet av januari, sen är det färdigt den 1 mars, så hos oss ändras inget i hyrorna förrän det är färdigt, säger Sven-Åke Lindberg.
Medelhyran för en lägenhet på 77 kvadratmeter ligger på 6 083 kronor i Västerviks kommun, enligt Hyresgästföreningen. Med en så kraftig hyreshöjning som Fastighetsägarna i Stockholm vill få igenom, skulle en hyresgäst i Västervik få betala 578 kronor mer i månaden för sin bostad och hyran gå upp till 6 660 kronor.
Men Ylva Bolin Lövgren, hyresstrateg på Hyresgästföreningen vill lugna hyresgästerna och betonar att höjningen inte alls behöver bli så hög.
– Att Fastighetsägarna har yrkat för en hög hyresökning betyder inte att det är vad som beslutas i slutändan. Det är ju bara en önskan från deras sida, säger hon.
Ylva Bolin Lövgren förklarar att Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och en organisation för de lokala bolagen har kommit överens om vilket underlag man ska använda i dessa frågor.
– Mycket beror också på vad kommunen kommer fram till gällande sina avgifter, med sophämtning, el och vatten, säger hon.
Motbudet från Hyresgästföreningen i Stockholm är en höjning på maximalt 2,4 procent.