15-16 miljoner kronor i årshyra kommer Västerviks kommun att få betala för den planerade eventarenan.
Hyresvärd och byggherre blir det kommunala bolaget Tjust Fastigheter.
Hyran bygger på beräkningar som gjordes våren 2022. Samma vår avbröts upphandlingen av arenabygget. Skälet var att ett enda anbud kommit in, och det anbudet var långt dyrare än man räknat med. Kommunens hyra skulle inte täcka kostnaderna, och arenan skulle bli en förlustaffär för bolaget som ansvarar för förvaltningen av kommunens olika byggnader – från skolor till fritidsanläggningar.
Nu har styrelsen godkänt ett avtal som bygger på de drygt ett år gamla beräkningarna.
Beslutet togs inte utan vånda. Meningen var att hyresavtalet skulle ha godkänts på ett styrelsemöte redan i februari, men då var frågorna många. Enligt protokollet bestämde man sig för att skjuta på beslutet till den tvådagarskonferens styrelsen skulle ha den här veckan, med start på tisdagen.
När vi pratar med Tjust Fastigheters avgående styrelseordförande Tomas Kronståhl berättar han att man inte väntade så länge. Styrelsen extrainkallades den 13 mars, och hyresavtalet godkändes.
På plats vid mötet fanns inte bara Tjust Fastigheters styrelse och ledning, där fanns representanter för bolagets ägare, kommunen, i form av den högsta politiska ledningen: Harald Hjalmarsson (M), Ulf Nilsson (L) och Dan Nilsson (S).
Av protokollet framgår att ägarna gav sitt stöd för investeringen. Man hänvisade till att man tagit ansvar för bolaget de tolv år bolaget funnits genom koncernbidrag och kommunal borgen, och det kommer man att göra även efter byggnation av arenan.
Tomas Kronståhl (S) uppskattar att bygget är ett projekt på i storleksordningen 200–300 miljoner kronor. Ambitionen är att bolaget ska finansiera bygget till 30 procent med eget kapital. Resten kommer man att få låna upp. Med den fördelningen tror han att projektet ska kunna ros i hamn ekonomiskt.
– Sedan har vi ju en trygghet i att vara i en koncern. Blir det för tufft får moderbolaget gå in och stötta oss, det har det gjort tidigare.
Han förklarar varför styrelsen sade ja till ett avtal där hyran inte skulle täcka kostnaden om man inte lyckas pressa priserna jämfört med den avbrutna upphandlingen för ett år sedan.
– Vi tänker att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Då ska det gå att pressa priserna, även att räntan gått upp.
Jämfört med tidigare så delas upphandlingen upp i flera mindre delar, där Tjust Fastigheter, tillsammans med systerbolaget Västervik Bostads AB:s personal, kommer att få ett större ansvar för att samordna projektet. Modellen har använts under renoveringen och tillbyggnaden av simhallen.
Tomas Kronståhl tror att modellen ska leda till att man kan reagera snabbare och om det blir nödvändigt bromsa in om man märker att kostnaderna blir högre än väntat.
– Då får man tänka om och göra det billigare.
Visserligen råder det lågkonjunktur i byggbranschen just nu, men Västervik är en liten marknad. Just nu pågår ett stort bygge på sjukhusområdet. Risken finns om kommunen och regionen startar stora projekt samtidigt så bygges en lokal högkonjunktur upp där priserna drivs upp. Tomas Kronståhl håller med om att det gäller att synkronisera byggprojekten.
– Vi ska sälja Ellen Keyskolan till regionen. Då måste vi bygga en ny högstadieskola. Det gäller att vi inte tar på oss för mycket.