Husprisras i Västervik

?Utflyttningen av Electrolux försvagade husmarknaden snabbt ?.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Nedläggningen av Electroluxfabriken i Västervik fick huspriserna att rasa i Västervik. På sex månader sjönk medianpriset för en villa i Västervik med nästan 17 procent.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Nedläggningen av Electroluxfabriken i Västervik fick huspriserna att rasa i Västervik. På sex månader sjönk medianpriset för en villa i Västervik med nästan 17 procent.

Foto:

Västervik2004-09-22 01:00
Beslutet att lägga ned Electroluxfabriken, varvid 520 personer förlorar sina jobb, fick huspriserna att formligen rasa i Västervik. Det visar Föreningssparbankens Boindex för andra kvartalet 2004.
Från kvartal 1 till kvartal 2, efter att Electrolux meddelat sitt beslut att flytta produktionen till Ungern, sjönk medianpriset för en villa i Västervik omgående från 580 000 till 533000 konor.
Medianpriset för en villa i Västervik har på bara sex månader fallit med 16,7 procent, från 640000 kronor till 533000 kronor.
? Det är en väldigt markant nedgång som vi aldrig tidigare sett i Västervik. Den har med största säkerhet orsakats av Electroluxflytten, säger ekonomen Cecilia Hermansson som är ansvarig för Föreningssparbankens Boindex.

Under april, maj och juni fick svenska hushåll bättre råd med sina husköp, jämfört med föregående kvartal.
Det beror på att huspriserna sjönk något i riket som helhet, i kombination med lägre räntor och och stigande förvärvsinkomster.
Medianpriset är det pris de flesta villor säljs för. Det värdet ska vara betydligt mera stabilt än medelpriset, som ju kan dras upp rejält om ett enda hus säljs till ett avsevärt högre pris än de övriga.
? Från fjärde kvartalet 2002, då medianpriset för en villa i Västervik låg på just 533?000 kronor, har vi sett en stadig uppgång till 640000 kronor fjärde kvartalet 2003. Nu är Västervik prismässigt tillbaka där ni var i december 2002, säger Cecilia Hermansson som dock betonar att det finns två sidor av myntet.
? Det här kan ju få pensionärer och människor med höga inkomster att börja flytta till Västervik och köpa sig ett hus där, eftersom husen är så otroligt billiga.

? De låga huspriserna kan bli ett fint dragplåster för Västervik. Kan man bara ordna lite bättre kommunikationer till och från Västervik kan det här bli något positivt.
? Företag inser att det går att få bra lokaler billigt, samtidigt som deras anställda kan köpa hus billigt. Det kan bli till en fin snöbollseffekt där det ena ger det andra.
Föreningssparbankens Boindex talar om hur stor den så kallade husköpkraften är på olika orter i landet, det vill säga hur väl hushållen har råd med sina husköp. Husköpkraften avspeglar hushållets sammanlagda inkomster i relation till huspriserna.
Att Västervik nu för första gången har den näst högsta husköpkraften i Sverige beror inte på höga löner, utan enbart på låga huspriser.

Bara i Örnsköldsvik (boindex 361,5) är husköpkraften nu starkare än i Västervik, som hade ett boindex på 276,3.
Boindex är exakt 100 när hushållen använder 15 procent av sina arbetsinkomster före skatt till bolånekostnader.
Då Boindex överstiger 100 är andelen bolånekostnader mindre och hushållen anses ha bättre råd med sitt boende, enligt Föreningssparbankens norm. Ju högre siffra, desto bättre har man råd med sitt hus.
I riket som helhet ligger nu Boindex på 154,4 jämfört med 142,3 första kvartalet 2004.
Den minsta husköpkraften återfinns, inte helt oväntat, i Stockholms- och Malmöregionerna. I Malmöregionen ökade den dock något andra kvartalet 2004.

Mediapriset för en villa i Stockholm andra kvartalet 2004 var 2 350 000 kronor. I Stockholm var Boindex 80,1.
Enligt statistiken har stockholmaren således inte råd att köpa hus, men liksom humlan som inte vet om att han inte kan flyga så gör stockholmaren det ändå.
? Stockholmaren måste göra avkall på annan konsumtion för att få råd med sitt husköp, säger Cecilia Hermansson.
Rekordlåga boräntor innebär också en viss risk. Hushållens sårbarhet ökar i takt med större upplåning.
Känsligheten blir stor även för små förändringar i både räntor och hushållsinkomster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om