Gamlebygymnasiet drivs som friskola av Hushållningssällskapet. Sällskapet har också en utbyggd rådgivartjänst på orten sedan länge. Nu samlas alla funktioner på ett och samma ställe. En investering på fem miljoner kronor.
Administrationsbyggnaden på Gamlebygymnasiet har byggts till och blivit dubbelt så stor. Hela inkråmet är total nytt och rymmer lärare, administrativ personal och rådgivare i 16 kontorsrum plus ett läckert fikarum med altan och ett grupprum.
- Det är ett strategiskt beslut, säger vd för Hushållningssällskapet i Kalmar, Kronoberg och Blekinge, Mats Halling.
- En lösning som inte är den bästa ur ett kortsiktigt ekonomist perspektiv, då hade varit bättre vara kvar på gamla adressen i Gamleby och hyra kontor.
- Men vi vill samla rådgivare, lärare och annan personal för att de på sikt ska hitta samverkanslösningar. Det är en process som tar tid och det ska den få göra, helt kravlöst. Vi är bara övertygade om att samordningsvinsterna kommer på olika plan.
- Det är bra för skolan att ha kompetensen nära, det är bra för utbildningarna och det är bra för rådgivarna att möta unga elever som de senare kan träffa som kunder.
Hushållningssällskapet har gjort på samma sätt i Kronoberg, där flyttade rådgivarna från Växjö ut till skolan på Ingelstad för ett par år sedan.
De rådgivare som flyttat till Gamlebygymnasiet är Fredric Johansson och Justina Olsson som sysslar med växtrådgivning, de ekonomiska rådgivarna Emma Gunnarsson och Kjell Haglund, Ola Hermansson, fiskerådgivare för hela Götaland samt Mats Åkerman som har den nyinrättade tjänsten som skogsrådgivare.
- Efterfrågan på obunden skogsrådgivning har ökat mycket snabbt. För tre år sedan fanns ingen, nu är jag en av 19 i landet, säger Mats Åkerman.
Men där finns också en rådgivare som inte är anställd av sällskapet.
- Jag arbetar för Taurus, säger Helena Stenberg. Vi sysslar med uppfödning av nötkreatur. Jag ska serva rådgivare med material så att de kan ligga i framkant. Taurus ägs av slakteriorganisationerna och Svenska mjölk.