"Huset skulle inte ha byggts här"

Villan byggdes på lermark trots varning efter den geologiska undersökningen.

Jan Näsström  vid huset på Glaciärsvängen i Västervik.  Foto: MAGNUS GLANS

Jan Näsström vid huset på Glaciärsvängen i Västervik. Foto: MAGNUS GLANS

Foto:

Västervik2002-02-26 06:00
När Jan och Carina Näsström i Västervik skulle sälja sitt hus i somras upptäckte försäkringsinspektören att hela bjälklaget i grunden är fuktskadat. Nu har makarna fått beviljat ett statligt bidrag på 124400 kronor, efter beslut i Småhusskadenämnden.
Självrisken är dock större, nämligen 142100 kronor av de 266500 kronor som reparationen av husgrunden kommer att kosta.
Totalt kan det komma att kosta husägaren upp emot en halv miljon kronor. Utöver reparationskostnaden tillkommer värdeminskning, löpande kostnader sedan i somras och utebliven arbetsinkomst på grund av den tid som utredningen av skadan tar av makarnas arbetstid.
Familjen Näsström byggde sitt hus på Glaciärsvängen på Kvännarenområdet för drygt 16 år sedan. I somras beslutade de sig för att sälja huset sedan de hittat ett nytt hus ute på landet. De köpte först det huset och skulle sedan sälja sitt inne i stan.
- Vid försäljningen tog vi en säljarförsäkring som skulle skydda oss om dolda fel skulle komma fram efter försäljningen. Då kom en inspektör från Anticimex för att besiktiga huset. När han mätte fukten i trossbotten i grunden slog mätaren i botten.
- Så fuktigt var det.
Det visade sig att bjälklaget i grunden var indränkt med fukt. Nu måste det bytas ut.
Huset har en torpargrund, vilket man i början av 80-talet ansåg skulle skydda mot fukt- och mögelskador. Men i det här fallet hjälpte det inte.
- När kommunen sålde tomten till oss visste man att det var olämpligt att bygga på den utan åtgärder, konstaterar Jan Näsström.
Han hänvisar till en undersökning av Kvännarenområdet, gjord 1980 av det geologiska konsultföretaget J&W, som anses som ett de främsta på området.
I rapporten om undersökningen står skrivet att grundvattennivån behöver sänkas om marken ska bebyggas. Det gjordes aldrig.
- Det här är gammal sjöbotten och borde inte ha byggts på alls eftersom det också är risk för sättningar i marken. I marken under vårt hus är det ett skikt med blålera och det kan inte vattnet rinna igenom. I stället samlas det under grunden på huset.
- Det är först nu, sedan skadan upptäckts som jag fått svar på var vattnet kommer ifrån.
När skadan blev uppenbar bad han kommunen om hjälp med att utreda var vattnet kom ifrån. Men där blev det kalla handen.
- Jag fick ingen hjälp utan beskedet att om det skulle det visa sig att man gjort något fel från början så skulle det vara preskriberat nu. Jag fick själv anlita J&W för en ny utredning.
- Och svaret är enkelt: vatten rinner alltid till den lägsta punkten. Och just där ligger vårt hus.
I rapporten från 1980 finns också en karta bifogad, en karta över de kommande tomterna och husen kring Glaciärsvängen. Sex av husen är prickade vilket innebär att de inte bör byggas.
- Men kommunen bortsåg från den varningen 1980.
Makarna Näsströms hus ligger på den tomt som ligger lägst av alla tomterna här. Det närmaste huset intill är byggt på samma markförhållanden men på 90-talet. Det huset har inte fuktskador.
- Det är byggt enligt den nya plan- och bygglagen som tagit bort detaljstyrningen av hur huset ska byggas. Därför har det byggts helt rätt och har inga skador. Men när vårt hus byggdes så byggdes det fel.
- Med all säkerhet finns det fler hus på Kvännarenområdet som är fuktskadade, tror han.
När felet hade upptäckts i somras drog sig alla köpare undan. Makarna Näsström gjorde en anmälan till Småhusskadenämnden och en ansökan om bidrag från Fonden för fukt- och mögelskador, som alltså nu beviljat. Under tiden som anmälan och ansökan handlagts har huset inte fått säljas.
- Det är naturligtvis helt riktigt att man inte får sälja då. Ett sådant här hus ska inte ut på marknaden förrän det är klart med allt, säger Jan Näsström.
Reparationen börjar på måndag och väntas blir klar under våren.
När beslutet från Småhusskadenämnden kommit kunde huset säljas, men för en betydligt mycket mindre summa än det ursprungliga priset i somras. Det innebär en stor förlust för säljarna.
Köpet vinner inte laga kraft förrän reparationen är utförd och slutbesiktning skett. Fram tills dess är det säljarna som står för alla löpande kostnader.
- Eftersom felet från början har begåtts av kommunen och det dåvarande gatukontoret så har jag begärt att kommunen ska stå för resten av våra kostnader. Vi har inlett en förlikningsförhandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om