Husesyn i rådhuset Krokarna som sitter i källarens tak får fantasin att skena

Intressant. Frågan är vad de krokar som sitter i rådhusets källartak har använts till. Kanske har det suttit fångar fastkopplade  till krokarna.

Intressant. Frågan är vad de krokar som sitter i rådhusets källartak har använts till. Kanske har det suttit fångar fastkopplade till krokarna.

Foto:

Västervik2006-09-12 00:25
Rådhuset i Västervik är över 200 år gammalt. Tänk om väggarna kunde tala. Vad som exempelvis hänt i källarutrymmena får fantasin att flöda. Vad har exempelvis de otäcka krokarna i källartaket haft för uppgift.
- Vi vet inte med säkerhet, säger antikvarie Barbro Friberg. Det har funnits såväl polis som handelsbodar i Rådhuset. Krokarna kan ha använts för att hänga upp varor. En annan möjlighet är att omhändertagna personer fått sina hand- eller fotbojor hopkopplade med krokarna.

Just nu är källarplanet i stort sett tomt så det är lätt att se sig omkring. Rådhuset och källaren har drabbats av fuktskador och källaren med även mögelskador töms helt på alla lösa inventarier.
Barbro Friberg har tillsammans med bland andra kommunarkivarie Åke Andersson gått igenom innehållet. Väldigt mycket kan slängas.
- Jag har slängt mycket bråte i containern, säger vaktmästare Uwe Bewernick. En del är dock kvar. Grejer där det inte är bestämt om de skall slängas eller inte.

I ett litet rum fanns en del inbundna årgångar av gamla tidningar. De äldsta var inte från Västerviks-Tidningen utan fina exemplar av Post och Inrikes Tidningar. Det äldsta är från 1822. Ännu äldre var Stockholms Posten (Tidningar från utrikes orter) från 1807.
- Kommunen lär ha kopior men än vågar jag inte slänga det som finns här, säger Uwe Bewernick.

Efter inventeringen av källarplanet har Åke Andersson satt samman en lista på saker bör bevaras. Saker som ansetts så historiskt förknippade med byggnaden att de bör bevaras tills vidare. Det handlar mest om gamla dörrar men även några äldre möbler.
Kvar i källaren finns ännu så länge en del större bilder och teckningar. Även gamla skyltar i olika format med "Välkommen till Västervik". En del av detta vore synd att bara slänga.
Uwe Bewernick, som snart skall gå i pension, visar gärna runt i huset och det blir en tur även upp på vinden. En vind som är i fint skick med sina handhuggna bjälkar till takstolarna.
Många skrymslen och vrår finns men dessa är i stort sett tomma. Gamla skrivbord och några bokhyllerader med Svenska Stadsförbundets Tidningsskrift, länskungörelser och lagböcker. Men med gamla hus vet man inte. Det ger ofta ifrån sig ljud.
- Är man ensam i rådhuset är det lätt att få för sig att man hör steg uppifrån vinden, säger Uwe.

Rådhuset stod klart 1793. Det hade tagit många år av förhandlingar innan beslut togs. Det tog också några år efteråt att betala alla som medverkat i bygget.
Vad Rådhuset kostade att bygga får vi dock aldrig veta. En del räkenskaper finns inte ens att hitta på landsarkivet i Vadstena. Där saknas även ett slutbesiktningsprotokoll.

Ett tidigare rådhus fanns på tomten vid Stora Torget. Också ett rådhus i två våningar som stod färdigt 1683. Ännu tidigare hade det funnits mindre rådstuvor och kämnärskammare. Men de blev med jämna mellanrum lågornas rov vid danskarnas härjningar i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om