Ett nytt avtal mellan Västerviks kommun och Migrationsverket är på väg att tecknas.
Efter veckans beslut i kommunstyrelsen har det skyndats fram för att täcka upp juni månad, till den nya bosättningslagen som träder i kraft 1 juli då kommunerna får ansvaret att ordna boenden för flyktingar.
– Enligt den jämna fördelning som gäller nu ska Västervik kunna ta emot 244 av de 80 000 ukrainska flyktingar som beräknats komma till Sverige, berättar Andrea Brändström, kommunens säkerhetsskyddschef.
På Tjustvägen i Ankarsrum finns åtta nyrenoverade lägenheter i parhusen som ska kunna ta emot ett 40-tal personer. De användes även 2015-16 som flyktingboende i den så kallade "Västerviksmodellen".
De 113 flyktingarna som finns i Västerviks kommun hamnade i ett glapp mellan olika lagar. Det skapade stark oro för var de ska bo och födde under några dagar många olika rykten.
Innan det nya avtalet undertecknats existerar det nämligen inte. Det ställde till det för många.
I jakten på korrekt information fick flera personer rådet "att ta med väskan till Migrationsverket i Norrköping för att bli körda till akutplatser i Malmö eller Örebro".
Eftersom många bor i privata boenden som sedan tidigare är uthyrda till sommarturister. Därför blev juni ett stort glapp i väntan på den nya lagen. Och 108 av de 113 flyktingarna har fått privata boenden när de anlänt till kommunen.
För Akko Karlsson, initiativtagare till Värdfamiljer i Västervik med omnejd, blev det intensivt arbete med den akuta boendefrågan.
– Ovissheten blev en ny stor stress för många, att inte veta var de skulle ta vägen. Men de är ändå borta från kriget där hemma och mår efter omständigheterna bra, säger hon.
Hon var lättad när hon under onsdagseftermiddagen konstaterade att avtalet är på väg.
– Alla är lugnade inför långhelgen. Jag känner mig trygg när vi rätat ut frågetecknen. Det har varit en seg process på gott och ont. Framför allt vill jag poängtera det heroiska arbete våra värdfamiljer gjort. Det visar nätverkets styrka, säger Akko Karlsson som ser de nyanlända som en stor resurs för Västerviks kommun.
Från kommunens sida är också belåtenheten stor då man jobbat med närhetsprincipen för att personer inte ska behöva ryckas upp för att flytta.
– Ett 30-tal barn är redan i skolan och flera vuxna har börjat arbeta. Många har etablerat sig, säger Brändström.