Husdjur - ingen billig affär

Att äga hund eller katt tär mer på plånboken än man tror. Mat, vård, leksaker - allt kostar. - Se till att ha en ekonomisk buffert för husdjuret, råder veterinär Kaisa Ryytty Sylvén

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Västervik2011-01-18 00:00

Vart tredje hushåll har ett sällskapsdjur. Det finns drygt 700 000 hundar och 1,3 miljoner katter i vårt land. De är ett fantastiskt sällskap och djuren blir snabbt familjemedlemmar, med samma status som oss tvåbenta.

Därför är det så viktigt att veta vad man ger sig in på ekonomiskt, innan man köper den söta kattungen eller gulliga hunden. Det gäller att ha råd att ta hand om sitt djur.

- Bara de tre sista tre åren har jag märkt att djurägare kostar på sina djur mycket mera än tidigare. Kosttillskott, till exempel, som omega-3 fettsyror har blivit allt vanligare att handla, säger Malin Kyllesjö, butiksansvarig i djuraffären vid Regiondjursjukhuset Strömsholm i Västmanland.

Grunden är förstås nyttig mat och sjukvård men även "runt-omkring-prylar" som bädd, koppel/sele, matskålar, schampo och borstar behövs. De finns i alla prisklasser. Dessutom finns en rad "icke-måsten" som många tycker det är roligt att utrusta sitt djur med. Borsta tänderna på hunden rekommenderas visserligen, men det behöver ju inte vara med en eltandborste. Särskild tandkräm kan man också köpa, eftersom människovarianten blir för stark.

- De flesta djurägare handlar lite godis eller en leksak, när de ändå är här. Ett tuggben kostar 20 kronor och får hunden flera i veckan så kostar det snart ganska mycket, säger Malin Kyllesjö.

Förebyggande hälsovård i form av vaccinationer behövs varje år. Dessutom kan hälsoundersökningar vara på sin plats, särskilt när djuret börjar bli lite äldre. Då kan man i god tid förebygga och upptäcka sjukdomar som diabetes, problem med sköldkörteln eller njurarna.

Åker du utomlands med hunden/katten måste den ha pass och ibland extra vaccinationer. Att vaccinera mot rabies kostar flera tusen kronor i första omgången eftersom det krävs flera sprutor och provtagningar. Sedan ska skyddet underhållas varje år. Det här är kostnader som inte betalas av försäkringen.

Priserna varierar beroende på var i landet man bor och vilken veterinär man vänder sig till. Djurens hälso- och sjukvård är inte som vår allmänna, som är skattefinansierad.

Därför kan det också bli riktigt dyrt om husdjuret blir akut sjukt.

- Vanliga problem med hundar är sårskador och allergier. Katter har ofta bölder efter bett och även urinvägsproblem, särskilt de kastrerade. Kaniner brukar vi kolla tänderna på, säger Kaisa Ryytty Sylvén, distriktsveterinär i Eskilstuna.

Hennes tips till djurägare är att försäkra sitt djur men också att ha en sparad slant som går att använda om olyckan är framme. Vården kostar nämligen, även om man har en försäkring. De flesta försäkringsbolag tar ut en fast självrisk och utöver det en rörlig del som beror på hur stor den totala vårdkostnaden blir.

Hund

Hund

Inköp: 4 500-12 000 kronor.

Mat: 600 kronor för 15 kilo, räcker i 90 dagar till en hund som väger 10 kilo.

Matskålar: 50-100 kronor.

Säng: 250-700 kronor.

Koppel: 130 kronor.

Halsband: 130 kronor.

Täcke: 500 kronor.

Tuggben: 20 kronor/st.

Godis: 39 kronor/100 gram.

Reflexsele: 150 kronor.

Halsband: 70 kronor.

Borste/kam: från 65 och uppåt.

Schampo: 140 kronor.

Klotång: 140 kronor.

Vaccination: 370 kronor/år.

Försäkring: cirka 2 000 kronor/år beroende på ras och försäkringsbolag.

Eventuellt hunddagis, pälsvård, kloklippning ...

Katt

Inköp: 50-10 000 kronor.

Mat: 239 kronor för 2 kilo räcker i 40 dagar för en katt som väger 4 kilo. Lite billigare finns i matbutiken.

Matskålar: 50 kronor/st.

Låda: 100-450 kronor.

Kattsand: från 50 kronor och uppåt för 10 kilo.

Halsband: 40 kronor.

Borste: 70 kronor och uppåt.

Försäkring: cirka 750 kronor/år beroende på ras och försäkringsbolag.

Vaccination: 350 kronor/år.

Kanin

Inköp: cirka 350 kronor.

Bur: 800-1 000 kronor.

Mat: 30 kronor för 1 kilo, räcker i 20 dagar.

Hö: 39 kronor/vecka.

Spån: 40 kronor/vecka.

Vitaminer: 90 kronor/år.

Sele: 130 kronor.

Försäkring: cirka 250 kronor/år.

Årlig veternärkoll: 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om