Om elen kopplas bort: Så klarar du dig

Patrik Kovacic i Älmarsrum började preppa för en möjlig kris långt innan detta blev ett samtalsämne på var mans läppar. Nu delar han med sig av sina bästa råd till oss som är lite sent ute när det kommer till att vara förberedd – exempelvis för en längre period utan ström.

Det är fredag eftermiddag och Patrik grillar hamburgare på gasolgrillen som används flitigt året om.

Det är fredag eftermiddag och Patrik grillar hamburgare på gasolgrillen som används flitigt året om.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2022-12-17 18:00

För ett sådant scenario tycks inte längre alldeles osannolikt.

I elbristens spår finns en reell risk för att det inte finns tillräckligt med el dygnets alla timmar i alla delar av Sverige – så kallad effektbrist. 

Regeringen har nu gått ut med en uppmaning till svenska folket om att spara på el i den mån man kan. Till exempel genom att sänka temperaturen hemma samt att flytta elanvändningen från morgon- och kvällstoppar.

Om det vill sig illa kan det bli aktuellt för Svenska kraftnät att – på grund av effektbrist – koppla bort elen för ett begränsat antal under några timmar för att förhindra ett större avbrott. 

undefined
Matförrådet är välfyllt och kompletteras och byts ut regelbundet. "När jag började fundera på det här med krisberedskap för sex år sedan fanns inte så mycket information att hitta, men nu finns det massor av poddar och grupper på Facebook där man kan få tips", säger Patrik Kovacic.

Så. Vad behöver man egentligen ha hemma för att klara ett kortare eller längre strömavbrott?

Ja, det beror förstås på. Men Patrik Kovacic ger rådet att fundera på vad man faktiskt inte kan, och vad man verkligen inte vill, vara utan när man står där utan ström hemma.

– Bara att ha tänkt tanken gör att du är lite mer förberedd än den som inte gjort det.

Värme, mat och vatten är basala saker som man i förväg bör ha funderat på hur man får tillgång till vid en kris.

– Jag hörde en intervju med en kvinna i Fårbo som härom veckan hade varit utan ström i flera dagar. Hon berättade att hon skulle fira med att brygga sig en kopp kaffe så snart strömmen kom tillbaka.

– Jag tänker att det är klart att man ska kunna fixa sig kaffe, om det är viktigt för en, även under ett strömavbrott!

– Skaffa ett litet friluftskök med gasolbrännare och se till att använda det regelbundet så att du inte behöver leta fram instruktionsboken i skarpt läge, säger Patrik.

undefined
Elise och hunden Snoka har det mysigt framför brasan.

Hemma hos familjen Norberg Kovacic tycks beredskapstänket liksom sitta i ryggmärgen numera.

Även barnen, Elise och Leon, har tips på saker som bör finnas i en krislåda:

– Godis och spel!

För om strömmen går, och man inte kan använda paddan eller telefonen till förströelse, är det ingen dum idé att ha annat att roa sig med under tiden man är utan el, om det skull behövas. 

Var sak på sin plats är ett annat tips från Patrik. 

– Se till att det finns minst en ficklampa eller pannlampa som ligger på laddning, och att den alltid ligger på samma plats så att man inte behöver springa runt och leta i mörkret.

När det kommer till matförrådet har familjen reserver så att det räcker ett bra tag framåt.

– Man ska ju inte hamstra men ha som regel att du köper en extra, när du ändå handlar, av saker som kan vara bra att ha. Handla smart, helt enkelt. Så fylls förrådet på.

undefined
"Fyll skurhinkar med vatten som kan stå i badrummet", tipsar Patrik Kovacic. Så kan du spola efter toalettbesöket även om vattenförsörjningen inte fungerar.

Patrik menar att det var synd att den allmänna värnplikten lades ner 2010.

– Där lärde man sig att tänka på ett speciellt sätt, utbildningen skedde efter en speciell devis: Visa, instruera, öva, öva och pröva! 

– Och som sagt: Har man saker eller skaffar man sig saker, så måste man testa grejerna innan man hamnar i skarpt läge. Sätt dig in i just din situation och hur ska du lösa värme, mat och toabestyr vid en kris. 

Ytterligare tips från Patrik på bra vanor och saker att ha hemma: Införskaffa batteriradio, papptallrikar och engångsbestick och blockljus som brinner länge.

– Vänta inte med att tanka bilen tills bränslet nästan är slut. Tanka oftare i stället och fyll upp. Och ladda mobiltelefonen i bilen.

undefined
På landet. "Tänk efter vad du behöver förbereda och säkra upp, förutsättningarna och behoven varierar ju lite grand beroende på var och hur man bor", menar Patrik.
undefined
Fredagseftermiddagen övergår i fredagskväll hos familjen Norberg Kovacic. På menyn i dag: Grillade hamburgare som tillagats på gasolgrillen i trädgården. På bilden: Leon, Elise och Patrik. Mamma Johanna är på jobbet.
undefined
"Se till att använda den utrustning du skaffat så att det sitter i skarpt läge", säger Patrik Kovacic som i stort sett dagligen använder sitt lilla gasolkök.
undefined
Elise myser med en kaka framför brasan.
undefined
Ett matförråd är bra att ha. "Hamstra inte men handla smart", säger Patrik Kovacic.
Tio tips från Patrik

1) Bygg upp ett matförråd.

2) Skaffa gasolkök.

3) Se till att du har en batteriradio så att du kan ta del av nyheter och samhällsinformation.

4) Se till att ha en uppladdningsbar pannlampa.

5) Täck fönstren med tjocka gardiner för att hålla värmen bättre.

6) Bunkra vatten.

7) Fyll skurhinken för att spola med.

8) Ha spel/pussel/spelkort till barnen.

9) Papptallrikar, engångsbestick och muggar.

10) Köp hem blockljus som brinner länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!