Svenska kyrkans församlingar i Västerviks kommun har tappat sammanlagt 4 556 medlemmar, 13,6 procent, de senaste tio åren. I Blackstad och Hallingeberg har kyrkan tappat sammanlagt 497 personer av olika anledningar. Claes-Göran Thorell säger att det kan bero på en sådan sak som att människor dör men att det också finns de som aktivt väljer att gå ur Svenska kyrkan.
- De som går ur kyrkan har ju en orsak naturligtvis och de har gjort ett aktivt val. De som går ur är ju dem som inte syns i kyrkan på söndagarna men deras utträde märks på att medlemsavgifterna minskar. Jag tycker det är tråkigt att församlingarnas inkomster minskar och att det fokuseras på dem som går ur. Vi måste ju försöka anpassa kyrkan till den krympande skara som väljer att vara kvar.
Sedan religionsfrihetslagen kom 1951 och tillät människor att gå ur Svenska kyrkan har ändå 70 procent blivit kvar. Claes-Göran säger att de 70 procenten inte märks i kyrkorna då ca 100 000 människor deltar i kyrkans gudstjänster varje söndag av de sex och en halv miljon medlemmar kyrkan hade 2010.
- Kärnbudskapet i kristendomen efterfrågas inte idag, så kyrkan måste fundera på hur vi ska få människor att prioritera Guds ord. Att fylla en kyrka kan man lätt göra med artister och underhållning av olika slag som dragplåster men då sviker vi vår ursprungliga uppgift att berätta om Jesus och hur vi tolkar hans liv i vår tid.
Claes-Göran säger att kyrkan måste våga utmana och engagera sig i samhällsdebatten.
- Jag är beredd att säga att kyrkan är konflikträdd. Se på Påven, han har inte ändrat ett enda kommatecken i Bibeln, men han drar ändå miljoner människor. Jag säger inte alls att jag skulle vilja vara katolik men det är kanske en svårighet att Svenska kyrkan är otydlig i många sammanhang.
I en tid av vetenskap kan man fråga sig om kyrkan och religionen är relevant men Claes-Göran menar att det är den absolut.
- Behovet av gudstjänster är inte lika stort i dag som förr, gemenskap kan man ju hitta överallt. Men de existentiella frågorna kommer alltid att finnas oavsett om vi tror eller inte. Jag är övertygad om att människor längtar efter en andlig dimension i tillvaron. Men tron kan inte förstås eller förklaras - det handlar ju just om att våga tro. Vår kristna tro säger ju att Jesus är kärleken och kärleken är inte logisk. Då är kanske inte Jesus heller logisk.
Claes-Göran tror att kyrkan måste vara tydligare i sitt sätt att förmedla budskapet om Jesus Kristus, våga utmana och ställa frågor och skapa möten med människor på ett personligt och engagerat sätt
- Vara trovärdiga kristna helt enkelt, säger Claes-Göran.