Hur hjälper vi utsatta barn och ungdomar?

Barnen är vår framtid och det finns faktiskt mycket man kan göra för barn och unga i utsatta situationer. Det framkom vid en välbesökt paneldebatt i Västervik på torsdagskvällen.

Annika Hed från Bryggan, till vänster, hjälper barn vars förälder sitter i fängelse. Ahmed Alaeddine berättade om hur man kan bli utsatt som invandrarbarn, medan skolkurator Katarina Larsson redogjorde för hur tufft det kan bli att som ung tvingas göra en rad val och samtidigt "vara perfekt".

Annika Hed från Bryggan, till vänster, hjälper barn vars förälder sitter i fängelse. Ahmed Alaeddine berättade om hur man kan bli utsatt som invandrarbarn, medan skolkurator Katarina Larsson redogjorde för hur tufft det kan bli att som ung tvingas göra en rad val och samtidigt "vara perfekt".

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-10-16 20:37
Röda Korsets paneldebatt hölls i möteslokalen Kupan. Ett 40-tal personer hade kommit för att diskutera hur man hjälper barn och ungdomar som har det svårt. Ett tiotal expertgäster hade inbjudits för att svara på frågor från det egna arbetsområdet.- Invandrarungdomar lever i två världar. Dels hemma och dels i det svenska samhället. Det kan förvirrade dem och få dem att känna sig utlämnade. Att snabbt lära sig behärska det svenska språket är viktigt. Annars kan man hamna utanför, bli utfrusen och få det jobbigt, sade Västerviksgrabben Ahmed Alaeddine som just flyttat till Malmö och börjat på universitet.Folkhälsosamordnare Leif Svensson, till vardags skolsköterska på gymnasiet, menade att utsatta barn ofta kan identifieras redan innan de fötts, på mödravårdscentralen.- Om föräldrarna dricker mycket och röker är risken uppenbar att även barnet kommer att börja med rökning, alkohol och droger. Var femte barn lever i dag med minst en förälder som missbrukar alkohol.Leif Svensson betonade också vikten av att barn lär sig läsa tidigt:- Då kan de ta till sig betydligt mer av allt som finns omkring oss.Annika Hed kommer från Bryggan, en ideell organisation som hjälper barn och ungdomar med en förälder som sitter, eller har suttit, i fängelse.- Barnens bästa och barnens rätt ska alltid sättas i första rummet. Vi jobbar förebyggande för att de unga inte ska gå i föräldrarnas fotspår.Katarina Larsson är sedan tio år skolkurator på Västerviks gymnasium. Hon vet att utsattheten kan ha många olika ansikten:- Många kommer till mig med ångest och sömnsvårigheter på grund av alla val som måste göras. Högpresterande flickor ska hinna träna fyra gånger i veckan, jobba extra samt ha MVG i alla ämnen. Vissa är utsatta eftersom de känner att de inte passar in, andra är utsatta för att de har föräldrar som dricker. Många har dålig självkänsla och har svårt att tycka om sin kropp.Socialchef Jörgen Olsson fastslog att det allra viktigaste för en kommun är att skaffa arbeten.- När föräldrar inte har jobb drabbar det även barnen.Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson betonade vikten av att vi skapar trygga miljöer för våra unga. Han framhöll också att vi måste ha som mål att 100 procent av grundskoleeleverna ska vara godkända för gymnasiets nationella program. Inte 92 procent.Joakim Jansson, kommunens säkerhetssamordnare, slog bland annat ett slag för föräldrarnas nattvandringar. Nyktra förebilder på stan och att man blandar olika generationer skapar trygghet, framhöll han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om