Bo Nilsson är en av få lokalt aktiva moderater som varit öppet kritiskt mot den moderata politiken. Men sedan samarbetet mellan S och M inleddes har han varit tyst. Nu tar han bladet från munnen.
Detta är Bo Nilsson mycket kritisk till:
Moderaternas samarbete med Socialdemokraterna.
Moderaternas svek mot väljarna.
Det fortsatta förtroendet för kommundirektören Carl-Magnus Mårheden.
Detaljbristen i nya S-M-budgeten om hur sparandet ska gå till.
Under samtalet med VT återkommer han flera gånger till två liknelser som speglar hans kritik mot det rådande politiska tillståndet i Västervik. Den första liknelsen är:
Ska man trappstäda börjar man alltid uppifrån och går nedåt.
Han är kritisk till att kommunledningen sitter kvar under den rådande ekonomiska situationen. Han är särskilt kritisk till kommundirektören Carl-Magnus Mårheden.
- En ny chef borde städa upp. Att ekonomin gick dåligt borde man förstått tidigt. Vi måste ha en ny kommundirektör och sedan ska denne välja sin egen stab. Man verkar inte förstå hur allvarligt det ekonomiska läget är. Man har bara pratat och pratat men inte gjort något. Och så är det fortfarande. Men kommunens ekonomichef Anders Björlin verkar kompetent.
Nilsson menar att Hjalmarsson inte har fått informationen om det ekonomiska läget, vilket han tycker är mycket allvarligt.
- Men vänder man på saken kan man säga att Hjalmarsson borde ha sett till att han fick informationen. Man borde ha kunnat se att ekonomin var dålig redan efter två månader.
Samma resonemang om att börja städa uppifrån speglar Nilssons syn på neddragningarna inom omsorgen. Det har tidigare annonserats att 60 undersköterskor ska gå. Men Nilsson är kritisk.
- Kommunen är överadministrerad. Man borde spara in på cheferna istället.
Den andra liknelsen som han återkommer till speglar vad Nilsson talar om som en "hoppsan-kultur" - en kultur där ingen säger ifrån och tar ansvar. Det här är liknelsen:
Att spara in på snöröjningen innebär att vi sparar pengar om det inte snöar, men snöar det måste vi röja ändå.
Enligt Nilsson innebär de sparkrav som läggs inom kommunen att de inte får någon riktig verkan.
- Ett exempel gäller skolan. Att spara på fastigheter som Christin Rampeltin Molin berättade om i onsdagens VT är en oklar besparing. Vem ska hyra gamla skollokaler och när sparas de pengarna egentligen in? När går hyreskontrakten ut och tillhör inte de lokalerna redan kommunen? Hittills har man inte visat att man kan spara en enda krona på fastigheter. Jag tror att ett bättre sätt att spara är göra klasserna större till cirka 32 elever. Och sedan ska man bara behålla de bäst motiverade lärarna och tjäna in pengar på det istället. - Man har lagt budget men exakt hur budgeten ska gå ihop är oklart. Detaljerna fattas.
Nilsson anser att Moderaterna sviker sina väljare och inte håller vad man lovat.
- Vi gick till val med löften om att satsa på skola och äldreomsorg. Jag hade förväntat mig att mitt parti hade tagit ansvar för situationen. Vi har inte skapat alla problem, men vi har den politiska makten. Nu skär vi ner skolan som blir sämre. Låt lärarna ha fem-sex veckors semester på sommaren och låt dem jobba under de andra loven. Så är det på Jensens privatgymnasier. Lärarna kan inte vara lediga hela somrarna. Det är inte ekonomiskt.
Om äldreomsorgen säger han:
- Vi måste ha en helhetssyn på hur vi ska hantera de äldre och inte behandla dem som ett kollektiv. De måste fritt kunna välja sin servicenivå. Jag tror inte att någon skulle begära mer än vad de behöver och det skulle förbilliga äldrevården.
- Alla kanske inte behöver eller vill ha allt. Vi ska inte skapa överkvalitet. Personalindragningarna ska gälla dem som inte är i den operativa verksamheten, administratörer och chefer.
Som ett exempel på en bra äldreomsorg tar Nilsson Nynäsgården i Hjorted som fått pris för sin goda vård. De hanterar själva sin ekonomi genom att de får en påse pengar som de bestämmer över till skillnad från andra äldreboenden vars ekonomi är styrd till punkt och pricka.
Något förtroende för Socialdemokraterna har han inte.
- Jag litar inte på dem och det har att göra med att Stefan Löfven har tagit makten. De går tillbaka till partiets grundläggande frågor. Jag tror att det finns krafter i kommunen som också vill driva en sådan politik och den står inte Tomas Kronståhl för. Därför tror jag inte att han sitter säkert. S kommer att sätta sig emot samarbetet mot M. Om man nu ska spara på personal, räcker det inte med att avskeda 60 undersköterskor. Det handlar till slut om hundratals personer. Men det kommer man inte inom S att våga rösta på eftersom det handlar om att avskeda sina egna väljare. Då kommer någon annan än Kronståhl att ta över. Det var ett misstag att slänga ut C med badvattnet. De representerar många väljare i kommunen och är i flera frågor mer moderata än M.
Tycker du att du tillhör moderaterna i dag?
- På riksplanet ja. Men lokalt är det mer tveksamt om jag är moderat längre. Jag har gått på möten och sagt hur kritisk jag är. I dag är kommunalskatten 33 kronor och jag tänker inte bo i en kommun där skatten är 37 kronor. Men klarar man inte besparingarna så måste man med hänvisning till kommunallagen höja skatten. Det är inte ett valfritt beslut. Då kan man säga hoppsan och hänvisa till att man inte beslutat om det. Istället ska man ta aktiva och medvetna beslut som inte beror på att något annat inträffar.
Tycker du att Hjalmarsson ska sitta kvar?
- Ja, nu har han inlett samarbetet med S och då måste han få möjlighet att försöka genomföra sin plan. Men jag stödjer den inte.
VT tog kontakt med Carl-Magnus Mårheden så att han skulle få bemöta Nilssons kritik.
Bo Nilsson tycker att det vore lämpligt om kommunen fick en ny kommundirektör, hur ser du på det?
- Jag har ingen kommentar till det. Det är kommunstyrelsen som har tagit beslutet om att anställa mig, säger han.