Hur bra är våra politiker på att svara på mejl?

VT ville kolla hur bra våra kommunpolitiker är på att svara på mejl från väljarna. Vi skickade ut två mejl - ett lite argare och ett gladare - till sammanlagt 19 politiker i kommunstyrelsen och landstingsfullmäktige, samt våra två riksdagsledamöter.

Västervik2012-05-02 00:00

De båda mejlen skickades ut den 10 april med två timmars mellanrum. Den första avsändaren var en besviken mamma som oroade sig för skolnedläggningar, och den andra avsändaren var en glad nyinflyttad man som undrade hur han ska hitta information om kommunen och politiken.

Vi gav politikerna två veckor på sig att svara och den 23 april gick tiden ut. Då hade sammanlagt 22 svar av 38 kommit in. Något man måste ha i åtanke är att alla inte kan svara genast. Någon kan vara bortrest, ha ett arbete som tar mycket tid och så vidare.

Av svaren att döma har politikerna tagit tid på sig med att formulera sina mejl, vissa mer än andra.

- Jag blev lite besviken när jag förstod att jag var utsatt för ett test. Det var inte det att ni gjorde testet som gjorde mig besviken, utan det faktum att det inte var en fysisk person som mejlade mig, säger Mats Hugosson (C).

Hugosson var en av dem som svarade redan samma dag och båda svaren var väldigt utförliga. Han säger att han får en hel del mejl från väljare och att han brukar ta sig tid att ge ordentliga svar.

- Jag kände lite "Aj då" när jag förstod att det inte var på riktigt, det tar lite tid att svara på mejl.

Mats Hugosson säger att ett svar på ett mejl inte får vänta för länge, risken är att frågan blir inaktuell.

- Om jag vet att flera kollegor fått samma mejl kan jag låta dem svara om jag själv inte hinner. Jag är fritidspolitiker numera och har ett arbete och en familj som tar tid. Men om det är mejl till mig personligen svarar jag ganska snabbt. Om jag är upptagen med annat kan jag skriva ett kort svar att jag läst mejlet och att jag återkommer, då har väljaren i alla fall fått någon respons.

Hugosson säger att han tidigare blivit testad som politiker, både av anonyma personer och av programledaren Robert Aschberg. Han är medveten om att det både finns seriösa och oseriösa avsikter.

- Jag tar det med jämnmod.

Vissa politiker behövde vi inte vänta länge på, det första svarsmejlet kom från Akko Karlsson (MP), redan fyra minuter efter att frågan skickats ut.

- Jag är nästan alltid uppkopplad, även när jag sitter på möten. Jag är betydligt snabbare via mejl än via telefon eftersom jag kan kommunicera med mejl även på sammanträden.

Karlsson säger precis som Mats Hugosson att många väljare hör av sig via mejl och sociala medier, och för henne är det viktigt att kunna svara snabbt.

- Det är viktigt med direktdemokrati med medborgarna.

Akko Karlsson säger att hon själv och hennes parti var tidigt ute med att använda sociala medier som verktyg för politiken. Alla arenor förändras, säger hon, även om det också kan vara en generationsfråga med digital kommunikation.

- Sociala medier är viktigt, kanske främst för ett mindre parti där man annars inte kan nå ut till väljarna i samma utsträckning som de större.

Vad gäller de sex politiker som inte svarade på något av mejlen måste vi ta hänsyn till att mejl kan fastna i spamfilter och hamna i skräppost. Både Anna Bodjo (MP) och Eva Ahlström (M) säger att de inte sett mejlen vi skickade.

- Det är min skyldighet att kolla min politikermejl och det gör jag flera gånger i veckan. Jag får en del mejl från väljare men de här känner jag inte igen, säger Anna Bodjo.

Uteblivna svar behöver alltså inte bero på lathet utan kan ha med tekniskt strul att göra.

Det arga mejlet

Vad händer med skolan?

Hej!

Jag heter Anna Persson och har bott i Västerviks kommun i drygt tio år. Jag undrar vad som håller på att hända med Västerviks kommun. Mina två barn är åtta och fem år gamla, ska dom inte ha en skola att gå till? För ett tag sen läste jag i tidningen att skolan i Blackstad kanske ska läggas ner eftersom kommunens ekonomi är så dålig. Ska mina barn behöva åka buss till Ankarsrum för att få sin utbildning? Har dom inte rätt till trygghet och en skola där dom bor?

Jag och min familj trivs här och vi vill inte flytta men om mina barn inte får ha kvar sin skola flyttar vi nog härifrån. Vill ni inte att landsbygden ska finnas kvar? Alla vill inte bo i stan och vi tycker att Blackstad är jättebra för en barnfamilj.

Min fråga är om det inte finns något annat att spara på än skolan. Har inte alla barn rätt till utbildning?

Tacksam för svar

Anna Person

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om