Hur är det att jobba i Sverige?

Hur är det att arbeta som ekonom i Sverige? Vad kan en dokumentärfilmare från Syrien lära av en naturfilmare från Västervik? De och många fler frågor ska förhoppningsvis få svar med hjälp av Rotarys yrkesmentorer.

Film. Nyanlända Västerviksbor har matchats ihop med medlemmar ut stans Rotaryklubbar beroende på yrke eller branch. Här har två filmare, Wassem Alaseid och Markus Nord, funnit varandra.

Film. Nyanlända Västerviksbor har matchats ihop med medlemmar ut stans Rotaryklubbar beroende på yrke eller branch. Här har två filmare, Wassem Alaseid och Markus Nord, funnit varandra.

Foto: Elin Lönn

Västervik2016-04-19 21:24

Klockan är snart sju och det hörs ett sorl från Rådhussalen högst upp i Rådhuset. Där har ett 20-tal nyanlända Västerviksbor samlats tillsammans med medlemmar ur Västerviks två Rotaryklubbar – Västerviks Rotaryklubb och Arkipelag – och väntar på att bli matchade med varandra. Det hela är ett integrationsprojekt som Rotary har dragit igång.

Presidenterna Ulf Sjöholm och Jan Källmark har frågat sina medlemmar om de skulle vara intresserade av att vara yrkesmentorer till nyanlända Västerviksbor. Medlemmarna som tackat ja har fått skriva upp vilka yrken de har och sedan har man med hjälp av arbetsförmedlingen gjort en matchning. Elisabeth Sjöstrand, integrationsstrateg på kommunen, förklarar att de antingen har matchats ihop för att de har samma yrke eller för att de jobbar inom samma bransch.

Matchas med regissör

Markus Nord, medlem i Västerviks Rotaryklubb, vet inte säkert vilket av hans yrken som han matchats på.

– Jag skrev olika saker, jag tror att det blev naturguide.

Men där tror han fel. Markus är också filmare och matchas ihop med Wassem Alaseid, regissör från Syrien som har vunnit priser för både dokumentär och spelfilm. De tycker båda att matchningen känns bra, Wassem säger att han vill lära sig mer om livet i Västervik och Markus tror att han själv också kommer att lära sig mycket av Wassem.

Fyra månader

Vid ett annat bord sitter Anette Eliasson, fastighetsmäklare, tillsammans med Lama Karazon, ekonom från Syrien. Lama har bott i Sverige i fyra månader och har en fyraårig universitetsutbildning i ekonomi bakom sig. Hon har dock aldrig jobbat som ekonom, hon berättar att hon har arbetat som lärare i grundskolan i Syrien. Hon går på SFI men känner att hon skulle vilja bli bättre på språket och hon tror att det här projektet kan vara en hjälp på vägen.

– Jag behöver bli bättre på att prata svenska och sen vill jag hitta ett bra jobb. Jag skulle vilja jobba på bank eller kanske skatteverket eller försäkringskassan.

Anette berättar för Lama att hon som fastighetsmäklare jobbar med både juridik och ekonomi och som exempel på den ekonomiska biten förklarar hon att de kan hjälpa sina kunder med deklarationen. När hon fick förfrågan om att bli yrkesmentor tyckte hon att det lät roligt att kunna hjälpa till, att visa hur jobbet går till.

– Sen är det självklart intressant att få lära känna någon från ett land jag inte kan så mycket om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om