Tio av länets kommuner är redan medlemmar i jouren, vars uppgift är att ge råd och stöd, och bedöma akuta ärenden, efter kontorstid. Nyligen meddelade Sydostjouren att Västervik ska beviljas medlemsskap om en ansökan görs, och nu har Västerviks socialnämnd ansökt.
Men det var inte självklart.
Västervik ligger så långt från utgångspunkten Kalmar, att Sydostjourens personalgrupp oroas för att den långa restiden blir ett arbetsmiljöproblem.
– Ja, vi har en stor kommun, men det är sällan man behöver åka. Man löser det mesta över telefon, säger socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C).
Sydostjouren skriver också att det finns en "stark solidaritetsaspekt". Västervik ingår i Kalmar län och länsgemensam samverkan är önskvärt.
– Vi har frågat både Linköping och Norrköping och Höglandet. Vi frågade två gånger. Men det var ingen som ville ha oss.
Hittills har Västervik fått lösa socialjouren själv. Minst fyra tjänster behövs, och när Västervik försökt rekrytera har intresset varit svag.
– Idag har fyra personer 25 procent av sin tid avsatta för jour. Men det är inte hållbart i längden, ibland måste de jobba på natten och ändå jobba 75 procent dagtid.
Den nya kostnaden blir 400 000 kronor netto.
Ska vi betala för att någon i Kalmar ska svara i telefon åt oss?
– Det kostar pengar att ha någon i Västervik som svarar i telefon också. Dessutom jobbar den här gruppen endast inom jouren, och har specialistkompetens, säger Svensson.