Att man vågar satsa på mer pompa och ståt det här året beror förstås på de lättade pandemirestriktionerna:
– Förra året fick vi bara ta in 50 gäster åt gången. Med de nya reglerna väntas vi kunna ta in upp till 600 gäster samtidigt, säger arrangören Richard Karlsson.
Hur tänker ni kring att skapa en smittsäker miljö med så många besökare?
– Det är ju ett stort flygfält, nästan ett enormt område. Vi kommer uppmana alla besökare att hålla avstånd, sätta på skyltar och placera ut handsprit samt en handtvättstation, säger Karlsson och fortsätter:
– Trängseln kommer ju inte kännas som Stockholms tunnelbannor direkt.
Den militärhistoriska träffen är ett tillfälle för personer som intresserar sig för militärhistoria, både från äldre till mer moderna tider. Nytt för i år är att man erbjuder en så kallad fly-in för privatflygplan, vilket innebär att mindre flygplan från andra orter har möjlighet att landa vid flygfältet utanför Västervik under dagen för att sedan strosa omkring och förkovra sig i militärhistoria.
Hur fungerar detta ur ett säkerhetsperspektiv, att flygplan landar på fältet samtidigt som hundratals besökare vistas där?
– Besökarna kommer inte få vistas på landningsbanan. Sedan kommer flygplanen ha en begränsad tid där de får landa respektive lyfta under dagen.
Karlsson har även ett ess i rockärmen som han tror kommer glädja den som är intresserad luftburen historia:
– Förra året var det planerat med en överflygning med en av SAAB:s äldre bombflyg. På grund av väderförhållanden då blev detta inställt. I år hoppas vi att det kommer kunna bli av.
Bombflyget det syftas på är av modell SAAB 17, B17, som var i bruk under andra världskriget. Karlsson vågar inte lova för mycket men menar att tekniker från Linköping, där planet annars står, är positiva för att leta sig ner till Västervik för att möjliggöra att planet kan gå ner för landning i Mommehål.
I Sverige har vi varit förskonade från krig länge. Men för folk från andra länder kan det ses som mer kontroversiellt att uppmärksamma militärhistoria. Har ni fått kritik?
– Vi glorifierar inte krig och har heller inte fått någon negativ kritik ännu.
I stället menar Karlsson att det är viktigt att uppmärksamma det intresset som finns för militärhistoria. Träffen fungerar även som rekryteringstillfällen till flera olika frivilligorganisationer.