Hundköp är ett stort beslut

Stor eller liten, lurvig eller slät, jakt eller sällskap. Frågorna är många och i den uppsjö av hundraser som finns i dag kan det vara lätt att villa bort sig när man ska välja hund.

Rätt ras. Border terrier var rätt ras för Nils Berglund, ordförande i Brukshundsklubben i Västervik, men han tycker alla hundköpare ska tänka igenom sitt val noggrant innan de bestämmer sig för en viss ras. Olika raser har olika egenskaper och det är viktigt att hitta rätt hund. Det ska ju ändå bli en ny medlem i familjen.Foto: Anders Liljegren

Rätt ras. Border terrier var rätt ras för Nils Berglund, ordförande i Brukshundsklubben i Västervik, men han tycker alla hundköpare ska tänka igenom sitt val noggrant innan de bestämmer sig för en viss ras. Olika raser har olika egenskaper och det är viktigt att hitta rätt hund. Det ska ju ändå bli en ny medlem i familjen.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-11-07 00:25
Att hunden är ett av våra mest populära husdjur finns det ingen tvekan om. Allmänt talas det om en ökande trend av hundköp, men att köpa hund går inte riktigt att jämföra med något annat. Det ska ju bli en ny familjemedlem och alla hundar har sin personlighet.
En hund bör inte vara ett impulsköp och Svenska kennelklubben rekommenderar hundköparen att inte stirra sig blind på hundens utseende och ta reda på mer om egenskaper i stället.
Samma sak säger Nils Berglund, ordförande i Brukshundsklubben i Västervik.
- Man måste fundera på vad man tycker om och vilka intressen man har, säger han.
- Är det till exempel barnen som vill ha en hund, som ofta är fallet, blir det ju ofta föräldrarna som får ta hand om den ändå. Man måste tänka på sin familjesituation, och också ta med i beräkningen att hunden kommer att finnas kvar i tio-tolv år.

Själv har Nils en border terrier, trots att han inte jagar. Border terriern är annars en utpräglad jakthund och har använts mycket till gryt-jakt.
- Det är något man måste ta med i beräkningen. vi släpper honom till exempel aldrig i skogen, för då är risken att han sticker ifrån oss för att jaga.
Nils har annars haft schäfer hela livet, hans far var uppfödare, men han och hans familj fastnade för border terriern efter att ha varit hundvakt åt en bekants border terrier.
- Det är mycket hund i en liten kropp. Den är tålig och uthållig och tycker om att vara ute i skog och mark, säger Nils.
Efter en tid med Lucky Lei, som nu är tre år, märkte de att han var orolig och rastlös trots långa promenader på morgonen, vid lunch och på kvällen. Det är något som många hundägare får känna av, och kanske inte alltid något man tänker på när man går i hundköpartankar.
- För många hundar är inte motion tillräckligt. De vill ha hjärnan stimulerad också. Vi började med spår och då blev han mycket lugnare. Min fru tävlar även med honom i lydnadsklass.

Nils Berglund tycker det är viktigt att man, när man går i hundtankar, funderar igenom om man har den tiden som behövs.
- Man måste vara beredd att lägga tid på hunden. En hund kan inte vara ensam mer än fyra-fem timmar åt gången och en valp kan man inte lämna alls. Att få hem en valp är nästan som att ta hand om ett litet barn. Den ska ha mat flera gånger om dagen och det behövs extra tid i början för att ta emot hunden på ett bra sätt.
- Sedan måste man förstås uppfostra den. Det är bra om man har någon slags idé innan hur man vill göra och att man har diskuterat det i familjen. Låter man till exempel en valp ligga i sängen och sova så kommer den att fortsätta med det även när den blir vuxen.
Han rekommenderar också att man går en valpkurs. Brukshundsklubben ordnar flera sådana under året och det kan ge lite hjälp och tips på hur man uppfostrar hunden.
- Dessutom är det bra att den får träffa andra hundar och vänja sig vid det.
Det man lär sig i en valpkurs är mest grundläggande uppfostran, men det finns även nybörjarkurser och fortsättningskurser i lydnad, spår och agility. Alla hundar är välkomna till de här kurserna, man behöver inte ha en brukshund för att få vara med.
- Visst innebär det ett stort ansvar att skaffa hund, men man ska inte överdramatisera det, säger Nils Berglund.
- Att ha hund ger så mycket glädje och det verkar som att det finns något behov hos människan att ha djur omkring sig.
Att köpa hund
Har du frågor och funderingar, kontakta Svenska kennelklubben. De svarar på frågor och du kan dessutom få en gratis DVD-film, Att köpa hund.
Köp en hund som är registrerad i Svenska kennelklubben. Hunden ska dessutom vara öron- eller chipmärkt, avmaskad och vaccinerad, det är sådant som uppfödaren sköter om. Allt detta ska stå på veterinärintyget du får med när du köper hunden.
Upprätta ett köpeavtal.Visserligen fungerar stamtavlan som köpebevis, men ett köpeavtal, där det står nedskrivet vad som gäller just den här hunden är en trygghet, både för dig som hundköpare och för uppfödaren.
För mer information se www.skk.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om