Hunden drabbas allt oftare av välfärdssjukdomar

Välfärdssjukdomar som fetma och diabetes blir allt vanligare i Sverige. Men det är inte bara vi människor som drabbas. Det gör även vår bästa vän hunden. Oftast beror det på för lite motion och för mycket - och fel - kost.

Rastning. Många hundar får för lite motion. Tänk på att hundar inte bara behöver promenera, utan även springa för att må bra.Foto: Scanpix/Arkiv

Rastning. Många hundar får för lite motion. Tänk på att hundar inte bara behöver promenera, utan även springa för att må bra.Foto: Scanpix/Arkiv

Foto:

Västervik2006-06-03 00:25
Alla som har hund vet hur lätt det är att sticka till den lite extra gott. Ett par bedjande hundögon är svåra att motstå och den där fettkanten på fläskkotletten som man ändå tänkt slänga...

Men en ostbit då och en kakbit då blir ganska snabbt för mycket. Får hunden dessutom inte så mycket motion blir den lätt för fet. Fetma och följdsjukdomar av fetma hos hundar är ett ökande problem i Sverige. Marie Sallander är husdjursagronom och forskar om bland annat hundmat på SLU. Hon ser tydliga paralleller mellan människors och hundars välfärdssjukdomar.
- Hundar är troligtvis det djurslag som lever närmast människan. De bor i vår miljö, sover i våra sängar och äter ofta också vår mat, säger hon.
- Jämför man de undersökningar som Folkhälsoinstitutet gjort på den svenska folkhälsan med undersökningar på hundar ser man att hunden börjar överta våra välfärdssjukdomar.

Enligt Folkhälsoinstitutets undersökningar är ungefär 30 procent av svenskarna överviktiga. Utländska studier av hundar har visat på 25-30 procents övervikt, men än finns inga heltäckande svenska undersökningar om våra svenska hundar.
- När man lät svenska hundägare själva bedöma sina hundar bedömdes 11 procent av hanarna och 21 procent av tikarna vara överviktiga. Men när veterinärer gjort bedömningar på djursjukhusen är 33 procent överviktiga. Jag skulle nog tippa att den verkliga siffran ligger någonstans däremellan, säger Marie Sallander.
Övervikt hos hundar är inte bara en fråga om estetik. Precis som hos människan drabbas den överviktige i större utsträckning av följdsjukdomar. För hunden handlar det bland annat om diabetes, höftledsdysplasi och armbågsledsartros.
- Men att vara överviktig är en olägenhet i sig, även för en hund. Det blir svårare att andas och röra sig fritt och det påverkar därigenom livskvaliteten, säger Marie Sallander.

I en undersökning i USA där man följde en grupp labradorer genom hela livet kunde man se att de som var slanka levde i genomsnitt två år längre än de tjocka hundarna. Omräknat till människoår motsvarar det en skillnad på hela 15 år i livslängd!
Att man i undersökningen följde just labradorer är ingen slump. Labradorer är en av de raser som är kända för att lätt drabbas av fetma.
- Man vet inte exakt varför det är så, säger Marie Sallander.
Som ny hundägare bör man vara extra noga med att hålla valpen slank. Under uppväxten är det extra viktigt att hunden inte blir fet eftersom det är då nya fettceller bildas.
- Det är precis som med barn. Blir man tjock som barn växer antalet fettceller och sedan finns de där för alltid.

Även om valpar har ett stort energibehov medan de växer är det viktigt att får en bra och balanserad kost. Enligt Marie Sallander är det enklast att ge valpen ett särskilt valpfoder, om man vill vara säker på att den verkligen får i sig allt den behöver. Myten att valpfoder innehåller för mycket protein och får valparna att växa för snabbt menar hon är just en myt.
Börjar man ge valpen, eller den vuxna hunden, stora mängder matrester är det lätt hänt att näringsbalansen blir fel. Mer än 25 procent av kosten bör inte bestå av matrester menar Marie Sallander, som i sin doktorsavhandling även tittat närmare på vad det är vi ger hunden när den får matrester.
- Ofta är det de fetaste resterna man slänger till hunden. Det vi själva inte vill ha. Ska man ge hunden matrester gäller det att tänka till.
Tänk tallriksmodellen, även för hunden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om