Hugosson förstår oro men avvisar kritik
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson (c) förstår lärarnas oro över att de inte vet vad som händer i processen med gymnasiets lokaler.
Han berättar att en av anledningarna till att barn- och utbildningsnämnden inte antog gymnasieledningens förslag vid senaste nämndsammanträdet, var att man delade personalens bedömning att de inte haft den delaktighet som beslutet kräver. Dessutom kunde man inte acceptera de lösningar som presenterades. Därför sköt man fram beslutet.
- Inför beslutet måste vi få svar på vad som krävs för ombyggnader eller andra förändringar, vad de kommer att kosta och vad förändringarna får för effekter på verksamheten. Det nya beslutet ska dessutom innebära personalens delaktighet, säger Mats Hugosson.
Han förstår personalens oro men anser att de borde använda sin kreativitet till annat än att uttrycka sin oro.
- Det brev vi fått till nämnden andas irritation och hopplöshet. Men om man ser på grundskoleutredningen för några år sedan så löste det sig genom just delaktighet och att folk kom på lösningar som ingen förut hade tänkt på. Och Karstorpsskolan, som då var nedläggningshotad, finns kvar i dag. Det gäller att vända upp och ner på varenda sten innan man ger upp.
På gymnasiet har ledningen tagit till sig kritiken om att personalen inte känt sig helt delaktig i lokalutredningsprocessen - trots att material från en mindre lokalutredningsgrupp kontinuerligt lämnats till berörd personal.
- Nu väljer vi att jobba ännu bredare och hela ledningsgruppen med gymnasiechef, rektorer och vår controller är engagerad, berättar tillförordnade gymnasiechefen Caroline Ålund.
När VT når henne har hon precis fått klartecken för att skjuta på redovisningen av ett nytt förslag från oktober till november.
- Det känns bra att ha fått den extra tiden. Nu får vi mer tid att möta personalen och lyssna på deras synpunkter. Vi har också möjlighet att bättre gå igenom de arbetsmiljökonsekvensbeskrivningar som gjorts.
Caroline Ålund har full förståelse för att planerna på att flytta hela program på gymnasiet väcker frågor och oro både bland elever och personal. Det är därför extra viktigt att så många som möjligt får vara med och tycka till.
- Ska vi röra runt i grytan på ett sätt så att det påverkar många så måste vi också ge tid till samtal. Det har skett en viss förankring tidigare, men den har tydligen inte upplevts som tillräcklig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!