Huggormsinvasion i våra trädgårdar

Oroade tomtägare hör av sig till länsstyrelsen.

Västervik2003-07-22 06:00
Sedan huggormarna vaknade i våras är det ovanligt många som hört av sig till länsstyrelsen om huggormar på tomten.
- Personligen har jag tagit emot 25-30 samtal från länet sedan april, säger Daniel Hasselbratt. Folk är väldigt oroade och vet inte vad de ska göra eftersom de är fridlysta.
Han lugnar den ormrädde med att huggormarna inte är medvetet aggressiva mot människor eftersom de inte betraktar oss som föda. Däremot kan det hända att de känner sig hotade om till exempel ett nyfiket barn kommer för nära.
Har huggormen gjort intrång på din tomt beror det på att den tror att det kan finnas föda där.
- Det är ett dilemma. Huggormar tänker inte som människor att det finns tomtgränser. För dem finns bara natur och de tänker bara på var de kan hitta föda.
Vad säger du till dem som ringer?
- Jag upplyser dem om fridlysningsbestämmelsen. Om man ser en orm på tomtmark får man inte direkt ta en spade och döda den. Men om inte infångandet lyckas, eller om man är ovan vid ormar och inte hittar någon som kan ta hand om den     då får man slå ihjäl den.
Om du inte är direkt hotad ska du kontakta Naturhistoriska museet, en terrarieförening eller någon annan ormexpert för råd och hjälp. Ormen ska då flyttas minst två och en halv kilometer, men helst fem för att den inte ska hitta tillbaka. Men finns det ett hot har du alltså rätt att döda ormen.

- Man kan inte prioritera ormar framför människor, säger Daniel Hasselbratt.
Ska du döda ormen är det viktigt att du gör det snabbt och skonsamt så att ormen inte vållas onödigt lidande.


FAKTA n Ormar i trädgården
Alla svenska ormar är fridlysta, därför är det förbjudet enligt miljöbalken att döda, skada eller fånga in alla svenska ormarter. Dock finns det ett undantag mot denna regel. Du får lov att fånga in och flytta huggormar som du hittar på tomten. Om ormen blivit skrämd och gör utfall och det inte finns några andra lösningar är det tillåtet att slå ihjäl den. Detta gäller bara på tomtmark.
Vill du inte ha ormar i trädgården är det ett gott råd att se till så att de inte trivs. Ta bort rishögar och stenrösen, täta stenmurar och husgrunder och kontrollera näten för källarventiler. Se också till att hålla gräset kortklippt och att komposter och lövhögar inte ligger nära huset. Tänk på att du inte får ta bort ormarnas övervintringsställen under övervintringsperioden.
Det finns inga kemiska medel som skrämmer bort ormar. Visserligen är de känsliga för nikotin, men att strö ut snus i trädgården är knappast att rekommendera. Det blir dyrt och sköljs bort vid första regn. Dessutom kan det förgifta andra djur.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om