Hanne Fölling Bark är veterinär på distriktsveterinärerna i Gamleby och berättar att de inte haft något fall hittills i år, men att det en solig vårdag ofta ligger ormar och solar sig på varma klippor och stenar.
– Nummer ett är förstås att man har koll på hunden, att man har den kopplad och har ögonen med sig. Det bästa är förstås om den inte blir biten alls, säger hon.
Men skulle hunden, eller något annat husdjur, nu bli bitet av en orm, så tycker hon att man bör ta med sig djuret till en veterinär.
– Nu är det ändå så att omkring 30 procent av betten är så kallade torra bett, det vill säga utan något gift. Men det kan vara svårt att avgöra på egen hand och när hunden väl har börjat reagera kan det vara för sent, säger Hanne Fölling Bark.
LÄS MER: Så kan du straffas om du dödar en orm
Hon berättar att fyra procent av de omkring 2 000 hundar som varje år blir bitna av en huggorm i Sverige inte klarar sig, och att det viktigaste är att skaffa vård så snabbt som möjligt.
– Djuret ska hållas i stillhet så gott det går. Det bästa är om man kan bära det. Ju mer djuret rör på sig desto mer sprider sig giftet med cirkulationen.
Hundar får oftast bett i nosen, kring huvudet, eller i ett ben. Om bettet är nära luftvägarna kan det vara särskilt farligt på grund av svullnaden som uppstår.
– Men det är egentligen mängden gift som avgör hur kritiskt det blir.
– Katter klarar sig i regel bättre. De får oftast enbart en lokal reaktion.
Veterinären tar blodprov och lyssnar på hjärtat. De ger vätska för blodcirkulation och smärtlindring. Men särskilt allvarliga fall skickas direkt till djursjukhus.
– Om de har en kraftig svullnad och de inre organen är påverkade är det bara antiserum som hjälper och det kan de få där, säger Hanne Fölling Bark.