Under snart nio månaders tid har han haft en lärlingsplats på Folktandvården, vilket inneburit att han fått assistera tandläkare i deras arbete.
– Det har varit lärorikt. Jag har fått göra allt som en tandsköterska gör, och jag tycker att jag har fått en bred förståelse för vad tandläkaryrket innebär, säger han.
Kalle är en av totalt tre lärlingar hos Folktandvården i Region Kalmar.
Lärlingsprogrammet är inget nytt. Det har funnits sedan 2006 och riktar sig till ungdomar som nyligen har gått ut gymnasiet. Tanken är att de ska ges möjlighet att prova på att jobba inom tandvården. Med det långsiktiga målet att möta framtida rekryteringsbehov. Sedan starten har över 80 lärlingar tagits emot.
Som lärling får man prova på olika arbetsuppgifter på någon av folktandvårdsklinikerna och får en inblick i de olika tandvårdsyrkena. Och under perioden får man lärlingslön, 16 000 kronor i månaden.
I början av lärlingstiden får lärlingen arbeta under handledning. Med tiden får blir arbetet mer självständigt.
Lärlingen får vara med vid hela flödet på kliniken och får möjlighet att gå bredvid alla yrkeskategorier för att se hur de jobbar. Det handlar om enklare arbetsuppgifter som att hjälpa till i sterilen, sitta med i receptionen eller assistera tandhygienist och tandläkare. Man får även lära sig tandvårdens journalsystem.
I upplägget ingår studiebesök, till exempel på specialisttandvården eller på någon av landets tandvårdsutbildningar.
Nu är det dags att söka till höstens lärlingsprogram som startar den 1 september. Den 1-30 april är ansökningsperioden öppen. Lärlingsplatserna riktar sig särskilt till ungdomar som nyligen gått ut gymnasiet.
Kalle, som tog studenten förra året, har nu sökt både till läkarprogrammet och tandläkarprogrammet och har siktet inställt på att börja plugga till hösten.
Victoria Ericson, HR-konsult på Region Kalmar, förklarar att syftet och målet med satsningen är att skapa intresse för tandvårdsyrkena samt att få fler från Kalmar län att utbilda sig till tandläkare eller tandhygienist och verka inom tandvården.
– Förhoppningen är att de efter avslutad utbildning vill återvända till och arbeta vid Folktandvården i Kalmar län, säger hon.
– I dag arbetar 14 av våra före detta lärlingar hos oss, antingen som tandläkare eller tandhygienist.