Huden ändrar färg i solen
Nya fräknar och prickigt sommarskinn - det hör ju sommaren till. Men varför i hela friden ändrar huden färg av solsken?
Solskydd. Den som ska vara ute i solen behöver smörja in sig ordentligt med solskyddskräm, men det gäller att inte glömma ryggen! Det är viktigt att be om hjälp att smörja in där man inte når. Foto: Scanpix/arkiv
Foto:
Men alla blir ju faktiskt inte bruna. En del blir mer prickiga och andra blir röda.
- Det beror på att man har olika hudtyper med olika mycket pigment. De som har ett ljusare skinn har också lättare att bränna sig och bli röda. Därför ska man sola försiktigare om man har ljus hud, säger Harry Beitner.
- Och om man solar mycket innan man hunnit bli brun har huden inte hunnit få något skydd mot strålarna. Då kan man i stället bränna sig och bli röd.
När huden blir röd är det för att den blir inflammerad. Det kan svida och klia. Om man somnar i solen och bränner sig väldigt mycket kan man få brännblåsor, ungefär som när man bränner sig på en spis eller något annat varmt.
Det är väldigt dumt att bränna sig av solen. Forskarna vet nämligen att om man har bränt sig många gånger kan man få hudcancer många år senare i livet.
Att huden blir brun är alltså ett sätt för huden att skydda sig mot solstrålarna, som annars är farliga och kan brännas.
När huden blir brun blir den också tjockare för att skydda huden längre in, den översta huden blir faktiskt dubbelt så tjock!
Men det är inte bara dåligt att vara i solen. Solstrålarna hjälper också kroppen att producera ett D-vitamin som är bra för till exempel skelettet.
Men varför är inte människor svarta så att man slipper att bränna sig?
- Det är för att i länder med lite sol, som i till exempel Sverige, är det bättre att vara ljushyad eftersom en ljus hy lättare bildar D-vitamin av solen än en mörk hy.
Kanske minns du att du fick vitamindroppar när du var liten? Det måste alla barn få i länder med lite sol, eftersom solen annars hjälper kroppen att bilda vitaminerna av sig själv.
För att slippa bränna sig kan man smörja in sig med solskyddskräm. Solskyddskrämen innehåller små, små korn som fungerar som små speglar och skickar tillbaka solens strålar från kroppen. Den kan också innehålla små, små korn som suger åt sig strålarna i stället.
Tycker man att det är äckligt och kladdigt med solskyddskräm kan man sätta på sig kläder i stället. De fungerar också som solskyddsmedel och det finns faktiskt särskilda solskyddskläder!
Harry Beitner tipsar annars om att jeans är jättebra mot solstrålar, men på sommaren tycker man kanske att det är för varmt med jeans ...
Att hålla sig i skuggan mitt på dagen är bra. Solens strålar är nämligen som allra starkast mitt på dagen, så vill man bli lite brun är det bättre att sola på eftermiddagen. Och ingen vill väl bli röd som en tomat?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!