Hotet mot tågen: 23 påkörningar på Tjustbanan 2023

Totalt drabbades Tjust- och Stångådalsbanan av 63 trädpåkörningar under 2023. Nu har politikerna tröttnat och vänt sig till Trafikverket.

Tjustbanan är utsatt för väder och vind. Nu vill politiker i Kröstatågssamarbetet att de regionala banorna trädsäkras. Bilden är tagen på Tjustbanan i Storsjö.

Tjustbanan är utsatt för väder och vind. Nu vill politiker i Kröstatågssamarbetet att de regionala banorna trädsäkras. Bilden är tagen på Tjustbanan i Storsjö.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2024-03-10 17:00

Problemet är inte nytt. Till skillnad från många andra banor är Tjust- och Stångådalsbanorna inte trädsäkrade. Det vill säga det finns en risk för att tågen kör på träd som fallit ner över spåret till exempel efter ett blåsigt väder.

2023 blev ett ovanligt tufft år. Inom Krösatågskonceptet, som är regionala banor i södra Sverige, drabbades man av totalt 85 trädpåkörningar. Värst drabbade var Stångådals- och Tjustbanan. På Tjustbanan hade man 23 påkörningar.

Nu har två ledande politiker i samverkansgruppen för Krösatågen, ordförande Tommie Ekered (M) och viceordförande Peter Vretlund (S), vänt sig till Trafikverket och kräver en bättring.

Enligt politikerna ställer olyckorna till en rad problem:

• Säkerheten: Passagerare har skadats i samband med en trädpåkörning. Det innebär även ett arbetsmiljöproblem för personalen.

• Störningar i trafiken: Under förra året tillbringade tåg från Kalmar län 530 dagar på verkstad efter trädpåkörningar. Som mest var fyra tåg av länets elva fordon inne på verkstad samtidigt.

• Utsatt för blåst: Att banorna inte är trädsäkrade gör trafiken ner väderkänslig. Under 2023 fick 91 tåg ställas in antingen på hela eller delar av sträckan mellan Västervik och Linköping på grund av blåsigt väder.

• Kostsamt: Politikerna gör beräkningen att trädolyckorna på Tjust- och Stångådalsbanan kostade Region Kalmar län 11,6 miljoner kronor under 2023. 2024 har fortsatt i samma stil. Under januari hade man kostnader för drygt en miljon kronor.

undefined
"Det måste vara någon ordning på hur banorna sköts", säger Peter Vretlund (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Kalmar län.

I brevet skriver politikerna att läget kan bli ännu mer känsligt. Fram till 2027 ska Region Kalmar län modernisera sin tågflotta. De nuvarande elva tågen ska bytas ut mot åtta modernare tåg som ska kunna köra på både el och fossilfri diesel. Det är en miljardinvestering, men när tågen blir färre blir utrymmet för att låta tåg stå på verkstad utan att det stör trafiken mindre.

Är det rätt att minska antalet fordon med tanke på hur banorna ser ut?

– Vi kan inte bygga upp en tågorganisation på att det är en massa träd som faller på banorna. Vi är mest drabbade i hela Sverige på den här biten. Det måste vara någon ordning på hur banorna sköts, svarar Peter Vretlund.

Finns det sträckor som är särskilt utsatta?

– Ja, jag vet att på Stångådalsbanan är en sträcka vid Rimforsa väldigt utsatt, svarar Peter Vretlund.

En karta över olyckorna visar att på Tjustbanan är olyckorna mer jämnt fördelade över hela sträckan.

undefined
Under 2023 fick 91 avgångar ställas in helt eller delvis på Tjustbanan på grund av blåsigt väder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!