Hotet – då kan affären med Ellen Keyskolan spricka

Just nu arbetar barn- och utbildningsförvaltningen för fullt med att lösa frågan var eleverna ska ta vägen om Ellen Keyskolan säljs. Samtidigt varnar Tjust Fastigheters vd för att det finns ett hot mot fastighetsförsäljningen.

En relativt välbevarad och karaktäristisk funkisbyggnad, skriver Kalmar läns museum om huset från 1936.

En relativt välbevarad och karaktäristisk funkisbyggnad, skriver Kalmar läns museum om huset från 1936.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2024-11-24 19:00

Affären mellan Västerviks kommun och Region Kalmar har legat i luften i flera år.

Västerviks sjukhus behöver växa. Det skulle lösas genom att regionen köper Ellen Keyskolan. Den mäktiga huvudbyggnaden från 1870-skulle stå kvar och få bli kontorsutrymmen. De två yngre byggnaderna från 1930- respektive 1950-talet skulle däremot rivas.

I måndags varnade Tjust Fastigheters vd Andreas Horste fullmäktiges politiker för att det finns ett hot mot den lösningen.

Han såg en direkt parallell mellan Ellen Keyskolan och Sonderburgska villan vid stadsparken. Där vill kommunägda Bostadsbolaget bygga bostäder, men där har planerna stött på patrull eftersom villan och ytterligare ett hus på marken anses ha höga kulturhistoriska värden.

– Ellen Keyskolan är utpekad på exakt samma sätt i kulturmiljöplanen som Sonderburgska villan. Båda nämns som särskilt viktiga byggnader, sade Horste till kommunfullmäktiges politiker.

Han sade att kommunen och regionen tillsammans har en utmaning om man ska kunna utveckla fastigheten.

Via mejl bekräftar Andreas Horste läget för VT.

Kan affären gå i stöpet på grund av att fastigheten inte kan användas så som regionen vill?

– Vi har en löpande dialog med regionen. Får de inte rivningslov på sidobyggnaderna har de aviserat att de inte kommer köpa fastigheten, svarar Horste.

undefined
Så här skulle sjukhusområdet kunna se ut i framtiden. Lägg märke till att man byggt ihop sjukhuset med den gamla läroverksbyggnaden.
undefined
Sjukhusområdet och Ellen Keyskolan i dag.

Det betyder att kommunen och regionen sitter i en knivig sits. Just nu arbetas det för fullt med att ta fram en plan för hur högstadieverksamheten på Ellen Key med 400 elever ska flyttas till annat håll i Västervik. Arbetet ska vara klart runt årsskiftet.

Det pågår också ett detaljplanearbete för sjukhusområdet och för Ellen Keyskolan. Målet är att göra det möjligt för sjukhuset att utvecklas. Bland annat vill man få till en bra infart till sjukhusområdet och lösa parkeringsfrågan.

I det planförslaget vill man freda den gamla huvudbyggnaden på Ellen Keyskolan men göra det möjligt att riva de två andra för att ge rum för en parkeringsplats. I planen visas hur man i etapper skulle förnya det stora sjukhusområdet. Flera av de nuvarande byggnaderna skulle rivas och ge plats för nya byggnader. I en senare etapp skulle en förbindelse byggas mellan den gamla läroverksbyggnaden och en av de moderna husen. 

Planen är dock inte godkänd än, och i planarbetet har länsmuseet gjort en utredning av de tre skolbyggnaderna. Museet anser att det inte bara är den äldsta byggnaden som är värdefull:

• Den äldre byggnaden från 1936 beröms bland annat för sin tydliga funktionalistiska karaktär med släta, putsade fasader i ljus färgsättning. Placering av fönster och entrén med en betongportal får beröm.

undefined
En relativt välbevarad och karaktäristisk funkisbyggnad, skriver Kalmar läns museum om huset från 1936.

• Den andra byggnaden som vetter ut mot Kvarngatan byggdes 1950. Där berömmer museet att den ursprungliga fasadutformningen finns kvar. Man imponeras även av invändiga detaljer som trapphuset och att många ursprungsmaterial som golv och fönsterbänkar av kalksten finns kvar.

I båda fallen tycker museet att byggnaderna berättar om hur skolområdet vuxit fram: En rivning av byggnaderna skulle betyda att "viktiga årsringar" i läroverket och stadens framväxt försvinner skriver museet i utlåtandet.

• Även om planen är att låta den stora läroverksbyggnaden från 1870 stå kvar så kan museets inventering betyda restriktioner om man vill bygga om invändigt. Bland annat berömmer museet aulan och inte minst gymnastiksalen som haft sin funktion sedan 1870.

undefined
Sidobyggnaden från 1950 beskrivs som välbevarad och tidstypisk. Invändigt beröms ett trapphus och att många originalmaterial finns kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!