Hotas av nedläggning
"Patientunderlaget i Gunnebo blir aningen för litet i framtiden".
- Enläkarstationen i Gunnebo kan få svårt att vara kvar, bekräftar den utifrån anlitade privata konsulten Alette-Marie Lindgren. Det är hon som landstinget hyrt in för att "hålla i yxan".
Lindgren har i en skrivelse redovisat konsekvenserna av den översyn av länets primärvård som ska beslutas om på torsdag.
- Man kan säga att patientunderlaget i Gunnebo blir aningen för litet i framtiden. Som jag ser det finns två alternativ. Det ena är att Gunnebo blir filial till Ankarsrums vårdcentral. Det andra är att läkarstationen läggs ned helt, säger Lindgren.
Hennes rapport "Primärvårdens uppdrag och ersättningssystem, del 1" föreslår att ersättningen till olika enheter inom landstinget "harmonierar med ett tydligt uppdrag inom befintliga ramar".
Eller, enkelt uttryckt, alla enheter får ersättning i förhållande till hur mycket vård de producerar. Många patienter mycket pengar.
- Vid landstingsstyrelsemötet på torsdag fattas inga beslut om Gunnebo läkarstation. Eventuellt tar politikerna endast beslut om principerna för själva ersättningssystemet.
- Inte heller detta är emellertid helt klart. Kanske avvaktar man med att bestämma sig fram till dess hela utredningen är klar i september, säger Alette-Marie Lindgren till VT.
utredningen ska tala om hur de 36 miljoner kronorna ska sparas in på primärvården inom landstinget, vilka man beslutade om i höstas.
- Nu närmast ska läkarstationen i Gunnebo och Ankarsrums vårdcentral komma in till mig med sina förslag, när de sett vilka pengar de får att röra sig med.
Hur mycket mindre pengar tror du att Gunnebo läkarstation kommer att få?
- Det är för tidigt att säga. Det är möjligt att de till och med kan få mer pengar. Det går inte att för dagen dra några alltför stora växlar beträffande Gunnebo läkarstations framtid, betonar Alette-Marie Lindgren.
- Gunnebo kan också komma i åtnjutande av extra glesbygdspengar.
Landstingets nya ersättningssystem skapar, enligt Alette-Marie Lindgren, förutsättningar för teamarbete, en rättvisare fördelning mellan stad och landsbygd samt en hög vårdproduktion.
- En samordnad distriktläkarvård, distriktsvård och barnhälsovård ger samordningseffekter och effektivare resursutnyttjande ur såväl ett lednings- som ur ett patientperspektiv.
Utöver enläkarstationerna riskerar även bland annat vårdcentralerna inne i Västervik att drabbas av de kommande besparingarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!