Hot vanligt mot muslimer i Sverige
Fyra av tio muslimska föreningar i Sverige känner sig hotade på något sätt. Glåpord, skadegörelse och attentat är inte ovanligt. Det visar en rundringning som Sveriges Radios Ekot har gjort. Även Islamiska kulturcentret i Västervik har drabbats, men medlemmarna känner sig ändå trygga.
Trygg. Trots att det förekommer skadegörelse och hot mot Islamiska kulturcentret i Västervik känner sig Mahfoodh Ali trygg. "Det finns alltid rötägg", säger han. ARKIVFOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
När Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot ringde runt till 100 föreningar svarade var tredje att de någon gång upplevt attentat, till exempel brandbomber eller skadegörelse. Samtidigt svarade 40 procent att de tagit emot hot mot föreningen eller dess medlemmar.
Även Islamiska kulturcentret i Västervik drabbas då och då av skadegörelse. Det kan till exempel handla om krossade fönsterrutor och klotter.
- Det händer också ibland att vi blir hotade, men det är inte så farligt, säger Mahfoodh Ali, som är medlem i föreningen.
Senast det hände var för tre eller fyra månader sedan. Exakt vad hotet eller skadegörelsen bestod i vet inte Mahfoodh Ali, eftersom det var andra i föreningen som gjorde anmälan till polisen.
- När något händer polisanmäler vi händelsen. Det har hänt några gånger, men vi känner oss ändå trygga här i Västervik, säger han.
Islamiska kulturcentret i Västervik samarbetar både med kommunen och flera andra organisationer. Något som fungerar väldigt bra, säger Mahfoodh Ali.
- Västervik är en bra stad att bo i. Vi känner oss trygga här. Det finns alltid ett fåtal människor som gör dåliga saker, men vi upplever att Västervik är en stad där människor är toleranta och solidariska.
- Jag tror att många muslimer är glada över att bo i Sverige, just eftersom det är ett tolerant land, säger han.
Enligt Sveriges radios undersökning är muslimska kvinnor mer utsatta än muslimska män. Nästan hälften av de 100 föreningar som tillfrågats uppger att kvinnor med slöja bemöts illa på olika sätt. Det kan bland annat handla om att människor skriker efter dem på stan, att de blir kallade "häxor" eller "påskkärringar" eller att folk försöker slita av dem slöjorna.
Någon överskådlig statistik över hur många rasistiska brott som begås i Sverige finns det dock inte i dag. Däremot för Säpo siffror över antalet hatbrott i landet, vilket innebär både rasistiska brott och brott med homofobiska förtecken.
Den statistiken visar att antalet hatbrott ökar i Kalmar län. År 2003 begicks 57 hatbrott i länet, att jämföra med 26 stycken fyra år tidigare.
- Men när det gäller uppföljningen av just hatbrott finns det stora brister i dagens system. Det skulle vara väldigt viktigt att man fick en mer korrekt bild av hur det ser ut på hatbrottssidan, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö till Ekoredaktionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!