Under helgen blev en av männen på asylboendet i Valstad anhållen, misstänkt för olaga hot sedan han flera gånger hotat två ur personalen. Mannen släpptes under måndagen men är fortsatt misstänkt. Det är Migrationsverket som ansvarar för de boende, medan leverantören – alltså bolaget som Migrationsverket köper tjänsten av – har ansvar för personalen. Lars Borgemo, chef för Migrationsverket i Kalmar län, säger att det är leverantören som ska se till att arbetsmiljön för de anställda upprätthålls. Samtidigt kräver det ett samarbete mellan leverantören och Migrationsverket.
Om personalen blir hotad av en av de boende, vems ansvar är det då?
– Det blir lite både och. När det gäller friktion på ett boende så har leverantören rätt att ta in hjälp, om det blir allvarligt kan man ta in polis. Om otryggheten kvarstår har man rätt att ta in ett vaktbolag och sedan kan vi förlänga det avtalet om det behövs.
Det är inte första gången det uppstår bråk på boendet i Valstad. I november 2015 gjordes tre polisanmälningar under en vecka, bland annat efter att man på boendet blivit aggressiv och slagit sönder en tallrik. Enligt uppgifter har personalen på boendet känt sig oroliga och väktare kallades in vid flera tillfällen. I juli 2014 blev fyra personer tvångsförflyttade till andra asylboenden efter att de hotat personalen och drygt ett år tidigare polisanmäldes en av de boende för olaga hot.
När det uppstår konflikter och bråk på asylboenden så är det inte sällan en specifik individ det handlar om. Lars Borgemo säger att det ofta rör sig om en dysfunktionell person som inte fungerar bra med de andra på boendet. De här personerna hamnar ofta mellan två stolar då de inte är tillräckligt sjuka för att vården ska ta hand om dem och inte ställer till med tillräckligt mycket besvär för att polisen ska hantera dem. Migrationsverkets uppdrag är att ge de asylsökande tak över huvudet och om det behövs kan de erbjuda en plats på ett vårdhem. Men då måste personen i fråga själv vilja det.
– Vill han inte så kan vi bara hantera situationen från dag till dag. Ibland kan det fungera bättre för de här personerna att ha ett eget boende, men det kräver samarbete med personen i fråga. Det krävs mycket för att vi ska ta till tvångsåtgärder.
Peter Lejon är ansvarig för asylboendet i Valstad och det är hans personal som arbetar där. Han säger att han har pratat med den personal som hotades under helgen och att han har satt in dubbel bemanning för tillfället.
– Jag tycker att det känns olustigt att de är där själva. Men vi får ingen extra ersättning från migrationsverket. Dubbel bemanning finns det ingen ekonomi för under en längre tid.
Artikeln uppdateras under dagen.