Agnetha och Mia är båda anhöriga till alkoholister och tack vare Al-Anon har de fått insikt och verktyg att jobba med. Agnetha berättar att hon alltid blev tillsammans med narkomaner och alkoholister utan att förstå varför. Idag vet Agnetha att hon drogs till människor som hon ville hjälpa och rädda. Hon säger att alkoholism och andra typer av missbruk är en familjesjukdom som drabbar alla.
- Jag var också drabbad och jag la skulden på mig själv, jag trodde att det var mitt fel. Det var befriande att komma till Al-Anon.
Till skillnad från grupper som Anonyma Alkoholister är Al-Anon en grupp enbart för den som är anhörig till en person med ett beroende. Det kan vara syskon, föräldrar, vänner eller partners. Mia poängterar att Al-Anon inte erbjuder någon form av behandling utan att det handlar om att dela med sig av sina erfarenheter.
- Vi undviker direkta råd, de som kommer till oss ska kunna känna igen sig och få insikt.
Precis som AA använder sig Al-Anon av det berömda tolvstegsprogrammet. Mia säger att stegen är något att hålla sig i, en bra grund att stå på. Mia berättar att det första steget, som innebär att man ska erkänna att man är maktlös inför det man är beroende av, inte är likvärdigt med att ta bort det personliga ansvaret.
- Det gäller att inse att man är maktlös men också ansvarig personligen för det man gör mot sig själv och sina anhöriga. Ansvaret får man aldrig glömma, det ligger på den som missbrukar.
Gruppen träffas en gång i månaden men ambitionen är att kunna ses varje vecka när fler medlemmar har strömmat till.
- Det borde ju finnas många med beroende anhöriga i Västervik. Man behöver inte säga något när man är där, en del vill bara sitta och lyssna, säger Agnetha.