Hörselskadade elever på läger i Helgenäs

Under tre dagar och två nätter har 20 hörselskadade elever och deras fem lärare från Kalmar län haft läger i Vallåkra, Helgenäs.

Läraren Sara Ekstrand, Kalmar berättar  med rösten och teckenspråket för Caroline Johnsson, Torslunda, Öland.

Läraren Sara Ekstrand, Kalmar berättar med rösten och teckenspråket för Caroline Johnsson, Torslunda, Öland.

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-09-22 00:00

I södra länet träffas alla hörselskadade elever en gång i månaden sedan 22 år tillbaka. I Västervik, Vimmerby och Hultsfred startades månadsvisa träffar för två år sedan.

- Behovet för de här barnen att träffa andra i samma situation är stort, säger hörselpedagog Helena Linde, Västerviks kommun. De behöver lära av varandra, få stöttning och knyta kontakter.

- Därför tigger vi ihop pengar till ett läger varje år. Vi får hjälp av Rebeckorna, Odd Fellow, Lions, Majblomman, Ikea och Röda korset.

Förutom att ha det mysigt på det härliga sommarkollot Vallåkra har gruppen varit ute på Gärdsholmen. Där har de studerat arkeologi med Peter Lundgren, fiskat och studerat djur i vattenbrynet.

Under torsdagen åkte hela gruppen till Ringeltaubska skolan i Edsbruk där de modigt ställde sig upp och berättade om hur det är att vara hörselskadad och vilka hjälpmedel det finns i dag.

Bland annat Cochlea-implantat, vanliga hörapparater och portabla hörselslingor.

Barnen visade olika tekniska hjälpmedel och svarade på frågor från eleverna i Edsbruk. Till sist passade de på att lära ut några ord och fraser, på teckenspråk, som är bra att kunna.

- När vi är på läger brukar vi också passa på att se hur det är ställt med kunskap och hjälpmedel ute i samhället, säger hörselpedagogen Jenny-Anne Svensson, Oskarshamn.

- Jag kan sammanfatta så här: Medvetenheten är låg, men intresset är stort. Därför har vi en stor uppgift att fylla. Med små medel skulle det gå att göra så mycket mer för hörselskadade.

Inplantat
Cochlea-implantat (CI) är ett inopererat tekniskt hjälpmedel som kan stimulera hörselnerven när nervcellerna i hörselsnäckan (cochlean) är skadade. Det gör att en döv eller gravt hörselskadad person kan uppfatta ljud, men det återställer inte hörseln. Ljudet skickas via en sändarspole till en mottagare, som sitter i skallbenet och för ljudet vidare till en inopererad elektrod i hörselsnäckan. Elektroden ger elektriska impulser som stimulerar hörselnerven - hjärnan uppfattar detta som ljud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!