Hoppet om ny återvinningsstation lever i Loftahammar

Sopkaoset vid återvinningsstationen i Loftahammar är ett återkommande problem på somrarna. "Man får plocka skräp först, och klippa gräset sen".

Göran Marström hyr ut det vita lilla huset på andra sidan vägen om återvinningsstationen. "Det är ingen som vill hyra det mer än en gång", berättar han.

Göran Marström hyr ut det vita lilla huset på andra sidan vägen om återvinningsstationen. "Det är ingen som vill hyra det mer än en gång", berättar han.

Foto: Martina Gradian

Västervik2021-04-20 20:00

Så beskriver Lennart Andersson situationen. Han bor granne med återvinningsstationen. På andra sidan vägen bor Göran Marström, som äger ett vitt litet hus han hyr ut på somrarna. 

– Men det är ingen som vill hyra huset mer än en gång, när det låter och man får in sopor på tomten. 

Hans-Göran Petterssons häck vetter mot vägen som gränsar till sopstationen. I buskarna fastnar diverse plast och papper som blåst iväg från sopstationen. 

– Jag går och plockar skräp hela somrarna. Det värsta är när fåglarna släpar in det och har kalas inne på tomten, säger Pettersson.

undefined
Den här delen av Loftahammar har nyligen klassats som ett område med höga kulturhistoriska värden. "Hur skulle det se ut med en återvinningsstation på Spötorget i Västervik?" frågar sig de närboende.

I juni 2020 avslog Miljö- och byggnadsnämnden FTI:s (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) ansökan om bygglov för en ny återvinningsstation, då den föreslagna platsen var olämplig eftersom den dels låg inom Loftahammar vattenskyddsområde, dels för nära livsmedelsproducenten Wienerbagarn. 

Enligt Magnus Sandström, regionchef på FTI, fortsatte planeringen av en flytt direkt efter bygglovsavslaget. 

– En privat fastighetsägare har hört av sig och kan tänka sig att upplåta plats i Loftahammar, men i första hand vill personen sälja marken, inte hyra ut. Vi tar gärna emot förslag från invånare och samhällsföreningar, säger han.

Eftersom FTI inte kan köpa marken, utan endast hyra, har frågan om markköpet bollats över till kommunen, som i sin tur skulle kunna köpa och hyra ut marken. 

– Den kvarnen maler, men chansen att få till en ny plats innan sommaren är nog tyvärr extremt liten, säger Sandström, som förstår grannarnas frustration. 

Varför kan man inte ha en till återvinningsstation i ytterområdena, som i Källvik? 

– Vår målsättning är att hitta något åt det hållet. Ett problem kan vara att kommunen inte äger mark där. Men vi hade hellre haft två små stationer än en stor. 

undefined
Återvinningscentralen i Loftahammar är till för privatpersoner. Förra sommaren fick lastbilarna som skulle hämta plast och papper vända hem tomhänta 21 gånger till följd av felparkerade bilar. När behållarna är fulla hamnar skräpet utanför.

Under lågsäsong töms behållarna en gång i veckan. På somrarna tredubblas tömningen. 

Mellan 17 juli och 7 augusti 2020 fick lastbilarna som skulle hämta plast och papper åka därifrån tomhänta till följd av felparkerade bilar 21 gånger. 

– Då får vi åka en annan dag, och det kostar tid och pengar. Men det största problemet är att behållarna är fulla, säger Sandström.

Och det allra största problemet för FTI är mängden glasflaskor. 

– Vi har satt in nivåvakter, en liten sensor, så att vi kan åka dit innan det är fullt. Det har fungerat bra, men kommer någon med mycket flaskor kan det ju bli fullt på en kvart. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!