Per Johansson, vd för Gränsö Slottsrestaurang, är initiativtagare till förslaget på att ha utbildningen i Västervik. Hela utbildningsidén är framtagen av restaurangbranschen och Per Johansson säger att det är svårt att hitta kvalificerade kockar som kan tillfredsställa gästernas allt mer krävande önskemål.
- Det har förändrats snabbt, i dag är det inte bara att ställa fram en plankstek, det gäller att bjuda på en smakupplevelse och att kunna presentera maten.
Restaurangbranschen har växt mycket de senaste åren och kompetensen som finns sugs enligt Per Johansson upp av storstäderna. Han säger att regionen har tio restauranggymnasieutbildningar, varav en i Västervik, men att det inte finns en enda påbyggnadsutbildning. Vi låter tillfällen gå oss förbi, menar han, och det är därför han har varit med och startat ett bolag som ansökt om att få ha en yrkesutbildning här i Västervik. Närmare bestämt i Saluhallen.
- Jag vill etablera ett campus i Saluhallen, en mötesplats med olika event.
Per Johansson tror att en utbildning i Västervik kan bidra till att kompetensen stannar kvar här och inte flyr till storstäderna. Men han säger också att det beror på hur bra man gör utbildningen. I januari kommer beskedet om var utbildningen ska läggas och konkurrensen är hård, runt 30 ansökningar har kommit in. Under tiden förbereder sig Per Johansson och hans kompanjoner bäst de kan. Förhoppningen är att kunna slå upp portarna för utbildningen till höstterminen 2013 men om de inte kammar hem priset tänker de söka igen.
- Vi kan inte bara sitta stilla, då hamnar vi på efterkälken.