Klart: Nattis lägger ner efter årsskiftet

Nattis kommer att läggas ner efter årsskiftet. Men det går inte att garantera att kommunen, som arbetsgivare, kan tillmötesgå schemaändringar för de vårdnadshavare som behövs.

Klara Björkum (S) är 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon tycker att majoritetens beslut om att lägga ner kommunens nattis är "verklighetsfrånvänt".

Klara Björkum (S) är 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon tycker att majoritetens beslut om att lägga ner kommunens nattis är "verklighetsfrånvänt".

Foto: Andreas Johansson

Västervik2023-09-06 21:00

– Självklart påverkar det vårdnadshavare. Vissa påverkas mer, andra mindre, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M).

Nedläggningen träder i kraft 1 januari. Man räknar med att hålla stängt hela nästa år. 

Vad krävs för att öppna igen? 

– Som med allt annat krävs att vi har en långsiktig plan för skolan och för ekonomin. 

Nedläggningen kommer spara tre miljoner kronor. Trots att endast en ”enklare” barnkonsekvensanalys har gjorts så anser majoriteten att underlaget är tillräckligt. Pengarna ska användas i den lagstadgade förskolan. Nattis är en frivillig service som kommunen nu inte har råd med, helt enkelt. 

– Det här är en avvägning vi behövt göra. Om vi inte hade gjort det så hade 1 700 barn drabbats av sänkt kvalitet, säger Billtorp. 

Just nu använder 20 barn i kommunen det som heter barnomsorg på obekväm arbetstid. Det senaste året ansökte 16 till om att få börja, men bara ett fåtal fyllde i rätt underlag. 

– Man måste undersöka möjligheten att hitta omsorg på annat sätt och om man kan skifta arbetspass, förklarar barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson om kraven.

Nu får berörda vårdnadshavare ordna omsorg på annat sätt. 

– Jag utgår från att arbetsgivare kan hjälpa till, i regionen kan man till exempel vara delaktig i att lägga sitt eget schema, säger Andreas Billtorp (M). 

Oppositionens Klara Björkum (S) invänder. 

– Det är verklighetsfrånvänt. Långt ifrån alla kan påverka sitt eget schema, säger hon. 

Kommunen har varken fört dialog med regionen eller Kriminalvården, två stora arbetsgivare i kommunen där obekväma arbetstider förekommer. Även i kommunen är obekväma arbetstider vanligt, i till exempel äldreomsorgen. 

Kan ni garantera att kommunmedarbetare som berörs av att nattis stängs får slippa jobba obekväma arbetstider? 

– Jag kan inte garantera det, säger Billtorp (M). 

Klara Björkum (S) påpekar att det kommer drabba arbetslösa. 

– De får inte tacka nej till arbete. Behöver man tacka nej till arbete för att det är obekväma arbetstider men nattis inte finns, så kan man inte heller få försörjningsstöd, menar hon.

Även i underlaget till beslutet står att nedläggningen av nattis kan innebära en lägre inkomst eller utebliven inkomst för vårdnadshavare.

Har ni analyserat om det finns möjliga risker till arbetslöshet och i det uteblivna skatteintäkter? 

– Några sådana analyser har inte gjorts, svarar Billtorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!