Hopp om framtiden vid Sjökanten
Sedan i juli driver Caroline Blomberg serveringen Sjökanten på Slågaudden på Hasselö. Den första sommaren har gått bra och om också nästa säsong slår väl ut kommer hon att säga upp sig från sitt jobb och satsa helhjärtat.
Börjar småskaligt. Caroline Blomberg, med dottern Elsa, har ett enkelt koncept: lokal mat och skärgårdsnära. Foto: Anders Steiner
Foto:
På väggarna hänger verktyg som kommer från gården och i fönstren står glasflaskor och blänker i solen. Det är inte stort, men det finns plats för 14 gäster. I andra halvan av boden finns det som förut var en tvättstuga men nu är ombyggt till kök. Inte särskilt stort det heller, men välplanerat.
Boden ligger på gården där Caroline bor tillsammans med sin sambo och deras dotter Elsa sedan ett och ett halvt år tillbaka. Själv kommer hon från Edsbruk, men sambon är uppvuxen på Hasselö och gården är hans föräldrahem.
- Jag hade aldrig varit här innan jag träffade min sambo, men det var kärlek till gården vid första ögonkastet. Han har aldrig varit pådrivande eftersom han kommer härifrån, det var jag som ville att vi skulle flytta ut.
Så familjen har bott på Slågaudden sedan strax innan Elsa föddes och nu stultar lilltjejen runt på gården och ler glatt när det kommer besökare. Medan Caroline var mammaledig gick hon starta eget-kurs för att kunna starta sin servering.
- Det fungerar inte att åka in till stan och ett vanligt jobb, så vi har pratat om det här länge, säger Caroline som är utbildad fritidspedagog och just nu tjänstledig från Skogshagaskolan. Fast slår Sjökanten väl ut kommer hon att säga upp sig.
Någon restaurangutbildning har hon inte, bara några kurser, även om hon alltid varit intresserad av matlagning. För att inte ta sig vatten över huvudet har hon inte startat en restaurang utan en mer småskalig servering.
Matgästerna har hittat till Sjökanten och det har varit fullt upp, som mest har det varit 50 gäster på uteserveringen.
- Det har varit mycket folk hela sommaren fast vi har en servering till på Sladö, säger hon.
Affärsidén är enkel. Allting bygger på de lokala råvarorna, framför allt rökt fisk, och skärgårdsmiljön.
- Jag vill ta vara på det som finns här. Det ska vara en helhetsupplevelse: man ska känna att man är mitt i skärgården.
Nu är tanken att bygga upp verksamheten så att det går att leva på den och det finns planer för framtiden:
- Att kunna ha öppet mer - inte bara under säsong - och att kunna ta emot grupper.
Hon ser på framtiden med tillförsikt - det ska nog gå det här. Men först väntar lågsäsongen.
- Det ska bli skönt att få lite semester nu när det blir lågsäsong. Det har varit intensivt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!