Hopkok blev kokbok

På onsdagen var det världspremiär för en receptsamling gjord av eleverna vid Gamleby folkhögskolas allmänorienterande kurs. Självklart följdes releasen av en smakprovning med specialinbjudna gäster.

Ann-Charlotte Karlsson från socialtjänsten och Ingemar Söderlund från hyresgästföreningen var specialinbjudna till galalunchen där desserten bestod av rabarberpaj.  Foto: Lisa Olaison

Ann-Charlotte Karlsson från socialtjänsten och Ingemar Söderlund från hyresgästföreningen var specialinbjudna till galalunchen där desserten bestod av rabarberpaj. Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-05-29 00:07
Persisk potatissallad med rårivna morötter och GI-bröd samt rabarberpaj med vaniljyoghurt stod på lunchmenyn när elevernas kurs i vardagsekonomi avslutades på onsdagen. Sedan i höstas har kursen varit en oas i det vanligtvis teoretiska arbetet på kursen.- Vi har haft 200 kronor per gång att laga mat till tio personer, berättar Nadja Fadjukov som är en av eleverna.Läraren Annelie Kuylenstierna har varit handledare och det är hennes tummade favoritrecept som har legat till grund för det som eleverna lagat.- Men sedan har vi anpassat recepten för att de ska passa även allergiker och vegetarianer, förklarar hon.Ledstjärnan har varit att maten ska vara nyttig, billig och ekologisk. Flera av eleverna har fått sundare matvanor på köpet.- Jag har provat på och lärt mig tycka om nya saker som bulgur och quinoa som jag aldrig hade ätit tidigare, säger Angela Axelsson.Den persiska potatissalladen med kyckling, ärtor, saltgurka och ägg har varit av favorit för många av eleverna. Nadja Fadjukovs favoriträtt blev snabbt köttfärsbiffar med fetaost.- Mina barn gillar dem också så det är bra, säger hon.Idén att göra en kokbok av recepten föddes ganska snabbt och de senaste dagarna har eleverna även fått sammanställa recepten och trycka samlingen med smaskigheter. AO:s hopkok heter boken som bara sålts till en begränsad krets.Vid galalunchen var personal från folkhögskolan, socialtjänsten och hyresgästföreningen inbjudna till den källarlokal där undervisningen ägt rum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om